Food trend: ΤΟ ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ comfort

DSC_0005

Comfort food: το φαγητό που αποζητάμε στο τέλος μία δύσκολης μέρας σε τρία πιάτα γευστικά έντονα, φτιαγμένα με μερικά από τα γευστικότερα υλικά της εποχής.

Η συναισθηματική υπόσταση του φαγητού είναι κάτι που έχει απασχολήσει κατά καιρούς όλους όσους ασχολούνται με αυτό. Γιατί από το φαγητό που επιλέγουμε να σερβίρουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα με την αφορμή μίας γιορτής μέχρι το οne pot meal που θα ετοιμάσουμε βιαστικά επιστρέφοντας σπίτι αργά το βράδυ καμά επιλογή δεν φαίνεται να είναι τυχαία.

Και ενώ οι διατροφικές συνήθειες της ενήλικης ζωής μας είναι ένα σύνθετο μείγμα πολλών παραγόντων, η ουσία του φαγητού είναι ένας συνδιασμός από γεύσεις, αρώματα, ιστορίες και αναμνήσεις. Το φαγητό που αγαπήσαμε τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, ο τρόπος που μάθαμε να αναγνωρίζουμε και να συνδιάζουμε τις γεύσεις, οι προτιμήσεις μας στην ένταση του αλμυρού, του γλυκού και του ξινού, η αίσθηση του τραγανού και του ζουμερού, οι προτιμήσεις μας στις θερμοκρασίες σερβιρίσματος, η ώρα και ο τρόπος που απολαμβάνουμε το φαγητό, είναι τόσο μοναδικός για κάθε άνθρωπο όσο και το δαχτυλικό του αποτύπωμα.

Comfort food: Η ουσιαστικότερη γαστρονομική τάση του καιρού μας. 

Λένε πως τα δύσκολα χρόνια οι άνθρωποι επιστρέφουμε στα βασικά. Η οικονομική αστάθεια και η κοινωνική αναταράχη έχουν μετατρέψει τα αστικά κέντρα σε χώρους αφιλόξενους για τον άνθρωπο, ο οποίος αναζητά το ανακουφιστικό αίσθημα της προστασίας και της ασφάλειας. Ο όρος comfort food χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνολο πιάτων που δεν  μοιράζονται απλά κάποια κοινά χαρακτηριστικά αλλά έχουν μία σύνθετη σχέση με το αίσθημα ασφάλειας που ο κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη να νιώσει στην καθημερινότητα του. Η μνήμη της γεύσης, οι πανίσχυρες αναφορές στην παιδική ηλικία, οι αναμνήσεις και η προσωπική μετάφραση της έννοιας της ασφάλειας είναι οι ισχυροί παράγοντες που διαφοροποιούν την έννοια του όρου ανάλογα με την περίπτωση.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές ο όρος αυτός καταφέρνει να έχει απόλυτα προσωπική σφραγίδα και να είναι ταυτόχρονα μία έντονη πολιτική δήλωση. Σε γενικές γραμμές τα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες όπως τα ζυμαρικά και το ρύζι, οι σούπες με βάση τα πουλερικά, τα πιάτα που στοιχεία με πλούσια ρευστή υφή όπως το λυωμένο τυρί, η βανίλια και η σοκολάτα σε κάθε της μορφή και τα γλυκά που παραπέμπουν σε παιδικές τροφές σερβιρισμένα σε θερμοκρασία δωματίου είναι τα δημοφιλέστερα comfort food πιάτα.

Στις συνταγές που ακολουθούν μερικά από τα αγαπημένα προϊόντα της εποχής είναι η αφορμή για γεύσεις που θα μας κάνουν να χαμογελάσουμε ικανοποιημένοι στο τέλος του γεύματος. Η τραγανή αυτή pizza φτιαγμένη από ζύμη χωριάτικη ψωμιού, το κρεμώδες κριθαράκι εμπνευσμένο από ένα τυπικό κυριάκατικο αστικό τραπέζι και ένα επιδόρπιο που συνδιάζει τη σοκολάτα με τη γεύση του τσουρεκιού δεν θα αφήσουν κανένα ασυγκίνητο. Μην ξεχνάτε πως μόνο η ατμόσφαιρα μπορεί να ολοκληρώσει ένα τέτοιο γεύμα. Χρησιμοποιείστε μεγάλες πιατέλες για τις σαλάτες και τα ορεκτικά, σερβίρεται τα ζυμαρικά με μπόλικο τυρί σε μεγάλα βαθιά πιάτα που θα έχετε ζεστάνει ελαφρά με λίγο ζεστό νερό και κλείστε το δείπνο με ένα απολαυστικό σοκολατένιο επιδόρπιο.

 Ζύμη χωριάτικου ψωμιού με σάλτσα ψητής ντομάτας, σπαρράγια και αβγό μελάτο

για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για ολικής άλεσης

350 γρ. νερό χλιαρό

1 φακελάκι μαγιά ξηρή

2 κ.σ. ελαιόλαδο

λίγο αλάτι θαλασσινό

για τη σάλτσα ντομάτας

1 κιλό ντοματίνια, κομμένα στη μέση

500 γρ. κόκκινες πιπεριές χωρίς τους σπόρους, κομμένες σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδο

2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι

ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

για το σερβίρισμα

άγρια σπαρράγια, βρασμένα

αβγά, βρασμένα για 5 λεπτά

ελαιόλαδο

για τη σάλτσα ντομάτας

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά, τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για 40 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς. Όταν τα λαχανικά ψηθούν τα πολτοποιούμε, μέχρι να έχουμε μία πλούσια σάλτσα.

για τη ζύμη

Ανακατεύουμε καλά όλα τα ξηρά υλικά σε μία λεκάνη. Σχηματίζουμε μία λακούβα στην κορυφή. Δυαλύουμε τη μαγιά στο νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε σιγά σιγά. μέχρι να έχουμε μία αφράτη ζύμη. Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την κόβουμε σε πέντε ίσα κομμάτια. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και με έναν πλάστη, ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε ένα λεπτό φύλλο. Απλώνουμε τη σάλτσα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 22 τουλάχιστον λεπτά στους 220 βαθμούς. Στα τελευταία πέντε λεπτά προσθέτουμε τα σπαράγγια . Σερβίρουμε με το αβγό και σταγόνες ελαιόλαδου.

Κριθαράκι κοκκινιστό με ψητή πιπεριά και γαλοτύρι 

υλικά για 4 άτομα

300 γρ κριθαράκι μέτριο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

50 ml κόκκινο κρασί

500 ml ζεστός ζωμός λαχανικών

250 ml πάστα κόκκινης πιπεριάς

150 γρ. καπνιστό τυρί τριμμένο

50 ml ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

για το σερβίρισμα

αμυγδάλα

γαλοτύρι

Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι, αλατίζουμε, σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο και γλυκό στη γεύση. Συνεχίζουμε με το κριθαράκι, την καπνιστή πάπρικα και την πάστα κόκκινης πιπεριάς. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών σιγά σιγά, μέχρι να τελειώσει και το κριθαράκι να μαλακώσει. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με το τυρί ανακατεύοντας ζωηρά. Σερβίρουμε με αμύγδαλα, γαλοτύρι και bread sticks.

Profiterolles από τσουρέκι με κρέμα λουκούμι τριαντάφυλλο

για τα profiteroles

500 γρ τσουρέκι

100 χαλβάς μπακάλη

1 φλυτζανάκι ελληνικός καφές χωρίς ζάχαρη, κρύος

για τη διακόσμηση

πέταλλα αποξηραμένης μολόχας  (σε βοτανοπωλεία)

δέκα κρύσταλοι θαλασσινού αλατιού

Τα αλέθουμε μέχρι να έχουμε ένα μείγμα με υφή πούδρας

για την κρέμα τριαντάφυλλο

500 γρ. λουκούμι τριαντάφυλλο

50 ml χλιαρό γάλα

Με ένα mixer χειρός, πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε μία παχύρευστη κρέμα. Θα την βάλουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.

για την κρέμα καφέ

1 φλυτζάνι ελληνικός καφές, χωρίς ζάχαρη, χωρίς το ίζημα

500 ml chantily άγλυκη

Ανακατεύουμε με τον καφέ και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

Σε ένα μπολ, ζυμώνουμε τα υλικά και πλάθουμε σε μικρές μπάλες. Τα τυλίγουμε στην πούδρα μολόχας.

Σερβίρουμε πάνω στην κρέμα ελληνικού καφέ, καλύπτουμε με την κρέμα λουκούμι τριαντάφυλλο και διακοσμούμε με πέταλα μολόχας.

Δημοσιεύθηκε στο GLOW Flavor Edition 2/2013. Το κριθαράκι και μία παραλλαγή του επιδορπίου κέρδισαν μία θέση στον κατάλογο του Vinum/Eagles Palace για το καλοκαίρι του 2013.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: