Hipster Gastronomy: ΦAE ΣΑΝ hipster 2012

parallaxi 179:1

Η λέξη hipster χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κοινωνική ομάδα που απαρτίζεται από άτομα νεαρής ηλικίας, μορφωμένα, με διάθεση καλλιτεχνική και έντονη αποστροφή προς καθε τι mainstream. Εμφανισιακά αναγνωρίζονγται από τα κοκάλινα γυαλιά όρασης, έντονη χρήση vintage και retro στοιχείων, old school αθλητικά παπούτσια, στενά παντελόνια, ασύμμετρα κουρέματα, goth λεπτομέρειες, τα gadget τελευταίας τεχνολογίας και αυτά τα τεράστια ακουστικά για να ακούς μουσική στο δρόμο. Συχνά, μπορεί να μπερδευτούν με τους geeks, τους neo-nerds ή τους avant garde. Ο όρος hipster gastronomy μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει τη νέα ‘‘επαναστατική’’ προσέγγιση στις καθημερινές γαστρονομικές συνήθείες καθώς οι hipsters, όπως κάθε κοινωνική ομάδα, τείνει να αναπτύσει ξεκάθαρες διατροφικές συνήθειες.

Un-cook:Από τη χορτοφαγία στην ωμοφαγία.

Η χορτοφαγία είναι η βασική γαστρονομική τους ρουτίνα. Η δική τους εκδοχή στη χορτοφαγία είναι μία νόστιμη, φρέσκια και ερεθιστικά θρεπτική διατροφική πρόταση. Αυστηρά εποχικές πρώτες ύλες, συχνά αγορασμένα άμεσα από τον παραγωγό ή λαϊκές αγορές σερβίρονται ‘‘μαγειρεμένες’’ με τον πλέον απλό τρόπο σε pop up εστιατόρια ενώ οι αρχές τις μαγειρικής τους παρουσιάζονται σε σχετικά σεμινάρια. Οι Troō Food Liberation είναι μία vegan κολεκτίβα που δραστηριόποιείται στην Αθήνα. ‘‘Πιστεύουμε ότι ο ρόλος που παίζουν οι τροφές σήμερα στη ζωή μας είναι φοβερά σημαντικός –είναι πολιτικός, είναι κοινωνικός, είναι οικολογικός, είναι συλλογικός και θα έπρεπε να είναι πάντα πεντανόστιμος! Επίσης, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των ανθρώπων να κάνουν πιο συνειδητές επιλογές ως καταναλωτές. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να τρώνε αληθινό φαγητό, φαγητό απαλλαγμένο από φυτοφάρμακα και γενετικές μεταλλάξεις. Αληθινό φαγητό, που διατηρεί τη θρεπτική του αξία και τις πρωταρχικές θεραπευτικές του ιδιότητες. Πιστεύουμε στο αρχαίο ελληνικό ρητό «Άσε την τροφή να γίνει φάρμακό σου και φάρμακό σου να γίνει η τροφή σου»’’.

http://www.troofoodliberation.com/

http://hipsterfood.tumblr.com/

Μην ακολουθείς κάποια δίατα.

Και αν ναι, μην το παραδεχθείς ποτέ. Οι hipsters, είναι βαθιά ηδονιστές που αγαπούν τις μικρές ή μεγαλύτερες απολαύσεις όπως το φαγητό. Και αν το μέτρο είναι παράγοντας απόλαυσης, περιορισμοί όπως η δίαιτα δεν έχει καμία θέση στη δική τους ζωή. Υποστηρίζουν αντίθετα τη λογική κατανάλωση όλων των τροφών, ακόμη και αυτών που κάτω από συνθήκες μπορεί να θεωρηθούν βλαβερές ή απαγορευμένες, αρκεί να είναι σε μικρές ποσότητες.

Underdining

Τα guerilla dinners, ήταν μία από τις ισχυρότερες τάσεις στο φαγητό τα προηγούμενα χρόνια. Στην Αθήνα μία ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται ερασιτεχνικά με το φαγητό, στήνουν κάτι ανάλογο. Στις συναντήσεις που οργανώνουν, ένα μικρό μενού σερβίρεται σε χώρο που ανακοινώνεται την τελευταία στιγμή. Η ενημέρωση γίνεται με χρήση social networks, ενώ μία τέτοια βραδιά θα κοστίσει 30,00 ευρώ τουλάχιστον. Ενημερωθείτε για την επόμενη συνάντηση στο

http://www.underdining.net/

Hipster Chef 

Η γαστρονομική αυτή τάση δεν θα ήταν τίποτα χωρίς μερικούς ικανούς ανθρώπους σε κάποια κουζίνα να πειραματίζονται και να δημιουργούν γεύσεις που σερβίρονται σε εσταιατόρια. Αντισυμαβτικές γεύσεις, αναπάντεχοι συνδιασμοί, pop διάθεση, avant garde αισθητική, retro φιλτράρισμα, λίγοι είναι οι επαγγελματίες που μπορούν να μαγειρέψουν ή να αναπτύξουν το συγκεκριμένο ιδίωμα. Ο  Ludo Lefebre είναι ο γνωστότερος pop up chef. Ικανός, με σπουδαίες συνεργασίες στο βιογράφικό του, τα τελευταία χρόνια, γυρίζει την αμερικάνικη ύπαιθρο με το Ludo Truck, ένα υπαίθριο εστιατόριο που στήνεται κάθε φορά σε διαφορετικό προορισμό. Είναι δε ο πρώτος chef της κατηγορίας αυτής που τα πιάτα του έχουν μπει στα δέκα αγαπημένα δίπλα σε πιάτα συμβατικών εστιατορίων. Ακολουθήστε τις διαδρομές του στο  http://www.ludolefebvre.com, αλλά μην παραλήψετε να παρακολουθήσετε τo τηλεοπτικό του show Ludo Bites America.

Hipster Tastes

To αβοκάντο, τα φύκια, τα ασιατικά εσπεριδοειδή, το κακάο, η ωμή σοκολάτα.

Τα pop corn όταν συνδιάζονται με διάφορα φαντασμένα υλικά όπως η τρούφα, τα παλαιωμένα τυριά ή γλυκά στοιχεία όπως τα κόκκινα φρούτα.

Τα ζυμαρικά με λυωμένο τυρί και ζαμπόν κονσέρβας

Πατάτες τηγανητές με διάφορα εξεζητημένα από πάνω.

Συνταγές που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη κονσέρβες.

Λαχανικά μαγειρεμένα αφοπλιστικά απλά, όπως βολβοί ψημένοι σε πηλό, λαχανικά σε ατμό βοτάνων ή φρέσκες μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη.

Τα macarons σε χρώματα που να ταιριάζουν με τα αθλητικά τους.

Τα ζαχαρωτά ζελεδάκια, τα pancakes, οι βάφλες, το παγωτό ξυλάκι.

Αδυναμίες.

O Jamie Oliver, όταν μαγειρεύει στην εξοχή.

Ο Alain Ducasse στο μενού για το εστιατόριο Le Luis XV στο Monte Carlo. Το μενού είναι χωρισμένο σε κατηγορίες όπως ‘‘από τη φάρμα’’, ‘‘από τη θάλλασα’’, ‘‘από το δάσος’’, ενώ τα υλικά του έχουν ελάχιστη θερμική επεξεργασία.

O Βασίλης Καλίδης. Το βιβλίο μαγειρικής του είναι ό,τι πιο σύγχρονο στην ελληνική κουζίνα τώρα. Μπάμια martini, γλυκά που διακοσμούνται με μαλλί της γριάς, προϊόντα από χώρες της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας, ρουστίκ πινελιές.

Το περιοδικό Kinfolk. Μία περιοδική έκδοση με θέμα την κουλτούρα του φαγητού, με υπέροχες φωτογραφίες στο θαμπό φως της αμερικάνικης εξοχής το σούρουπο.

Οι μάγειρες με μούσια και κοκάλλινα γυαλιά όρασης.

H δουλειά της food photographer Κatie Quinn Davies. Ρετρό εικόνες φαγητού, σκοτεινά χρώματα, φθαρμένα σκεύη.

Οι φωτογραφίες φαγητού επεξαιργαασμένες με τρόπο που να δείχνουν παλιές.

Το φαγητό σε καντίνα.

Για την Παράλλαξη, 2012.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: