Anarchy: ΕΝΑΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

 

DSC_0061

Στην κουζίνα υπάρχει ένας χώρος για όλους. Μπορεί να μπεις από μικρός ξεκινώντας ως επιμελής βοηθός, να μπεις από την πόρτα ή να σκάσεις από το ταβάνι και να τα γυρίσεις όλα ανάποδα.

 

Είκοσι χρόνια πριν, πίσω στην εποχή γνωστή και ως δεκαετία του ενενήντα, τα πράγματα στις κουζίνες δεν ήταν και τόσο γυαλιστερά. Ήταν ο χώρος που κατέλειγαν εκείνοι που δεν τα είχαν κατάφερει αλλού, εκείνοι που ήθελαν μία διεκπεραιωτική δουλειά να πληρώνει τα χρειαζούμενα. Τα εστιατόρια άνοιγαν για να ικανοποιήσουν την πείνα, οι σχάρες γέμιζαν μπιφτέκια και μπριζόλες που σερβιριζόταν υπέρwell-done, σχεδόν καμμένες με κετσάπ, μουστάρδα, ρύζι βραστό και πατάτες τηγανητές. Ρόκα-παρμεζάνα-λιαστή ντομάτα-μπαλσάμικο, ψαρονέφρι με κρέμα γάλακτος και στρόγγυλα λαχανικά βαπέρ ήταν ό,τι πιο avant garde κυκλοφορούσε στα καλά τραπέζια της εποχής.

 

Και κάπου εκεί εμφανίζονται αυτός ο Marco Pier White, ο άνθρωπος που άλλαξε την έννοια της μαγειρικής όπως την ξέρουμε αλλά κυρίως έκανε τους bad ass μάγειρες, δημοφιλείς στο κοινό. Άστατος, υπερβολικός, δημιουργικός, κέρδισε τα τόσο ποθητά αστέρια michelin για να τα επιστρέψει πίσω λίγα χρόνια αργότερα, επιλέγοντας να δώσει την προσοχή του στην προσωπική του ζωή και τα παιδιά του.

 

Ακολούθησαν τα χρόνια που οι μάγειρες εκπαιδεύτηκαν σε κάποια σχολή και όχι σε ένα κιόσκι που σέρβιρε όστρακα, burger και ψητά καλαμπόκια, που έβαλαν λευκή στολή με ψηλό σκούφο, που ανακάτευαν με πλαστικά γάντια τις σαλάτες με σως θαουζαντ αϊλαντσ και έμαθαν να φτιάχνουν την πανακότα με το κόκκινο σιρόπι από πάνω. Τα εστιατόρια έγιναν γυαλιστερά με πλακάκια μπάνιου με τύπωμα μπέρμπερι, πολυέλαιο και μωβ καναπέ, κουλέρ λοκάλ celebrity στην πόρτα και top hits μουσική. Η διαφήμιση ήταν αυτή που τράβηξε τους μάγειρες από την κουζίνα στη σάλα, κλήρωσε για τον ομορφούλη και τα μούτρα του τυπώθηκαν στα περιοδικά. Από εκεί και μετά η εξέλιξη του ήταν ανάλογη των δημοσίων του σχέσεων.

 

Ήταν η εποχή του Jammie, του καλού παιδιού που δεν ήταν και ο καλύτερος μαθητής, αλλά έσωσε μία ολόκληρη γενιά βρετανών από την κακή διατροφή και τα προτηγανισμένα turkey twirls. Ήρωας, κλασσική περίπτωση γαμπρού, με τα παιδιά του, μιά χαρά. Έλα όμως που η lifestyle δικαισούνη έπρεπε να ισορροπίσει με γνήσια bad ass συμπεριφορά από την άλλη μεριά. Και η απάντηση ήρθε από την Αμερική. Χωρίς εστιατόριο αλλά με pop ups σε americana καντίνες, με μαθητεία δίπλα σε chef που στη συνέχεια τους γύρισε την πλάτη, τατουάζ με διάφορα και επικοινωνία από σύζυγο-ξανθιά-μοντέλο με προϋπηρεσία στα fashion media, η επιτυχία δεν άργησε. Ο Ludo έχει καταφέρει να κερδίσει την αποδοχή των μη-φας-δύστροπων κριτικών και των cool surfers ταυτόχρονα. Στο Λονδίνο τώρα, με ανάλογη off broadway προσέγγιση ο Olie Baddous είναι το νέο αστέρι της πόλης. Χωρίς εκείνη τη στολή, αλλά με λευκό t shirt έχει καταφέρει να τραβήξει την παγκόσμια προσοχή. Το φαγητό του είναι απλό στην ουσία και την εμφάνιση, up-dated, απλό στην εμφάνιση του και για ένα τραπέζι εκεί γίνται χαμός -να τα λέμε αυτά. Ο ίδιος λέει πως θέλει το φαγητό του να είναι non chefy, ό,τι και αν σημαίνει αυτό -που σημαίνει πολλά αλλά δεν προσδιορίζονται.

 

Στην Ελλάδα τώρα για κάθε Madonna υπάρχει και μία Βανδή. Η «αναρχία» τα αυτοδιοικούμενα (καλά το λέω;)εστιατόρια είναι η νέα τάση, το DIY δεν είναι ντροπή, άλλος κάνει το δικό του τσίπουρο -καλά στερνά- άλλος έχει ανακαλύψει μία στάνη που τα πρόβατα κάνουν το-καλύτερο-βέλασμα, άλλος μαγειρεύει σε δύο πετρογκάζ και μία οικιακή φριτέζα, άλλος κλείνει το μαγαζί να πάει σε πορεία. Σε πορεία και η δημιουργία, αφού για μία ακόμη φορά δεν καταλάβαμε πως η αναρχία στην κουζίνα είναι ok, αλλά πρέπει να μαγειρεύεις κιόλας.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: