Ένας food blogger

Πριν λίγες μέρες, μία food blogger έγραφε για μία δημοσιογράφο που στη συνέχεια έγινε blogger: «Από πού κι ως που είναι food blogger αυτή!». Στη σημερινή εποχή που οι δημοσιογράφοι έχουν από καμιά τριά-τέσσερα blogs και οι bloggers έχουν από καμιά τρεις-τέσσερις στήλες τι είναι αυτό που κάνει τον blogger, blogger;

Image

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιός ήταν ο πρώτος food blogger. Μπορώ όμως να πω ποιός ήταν αυτός που διάβασα εγώ για πρώτη φορά. Το Δεκέμβριο του 2007, έμαθα από μία αναφορά σε κείμενο της Αγλαϊας Κρεμέζη για την ύπαρξη αυτών των ανθρώπων, των bloggers. Εκείνη τη στιγμή ένα αόρατο χέρι με οδήγησε να ξεκινήσω. Καλά, δεν είμαι σίγουρος πως ήταν αόρατο. Όπως και να ‘χει, εκείνο το πρωϊ ξεκίνησα να κάνω κάτι χωρίς να ξέρω τι ακρίβως είναι αυτό που κάνω.

Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν και άλλοι που έγραφαν κάτι για το φαγητό, που φωτογράφιζαν με μανία, που έψηναν και έστηναν και πασαλείβαν τη σάλτσα με χάρη στο πλάι του πιάτου, που πασπάλιζαν με άχνη, κακάο και ροδοπέταλα, φουσκωτά ή όχι και τόσο καμαρωτά κέηκ. Ο κάθε ένας από αυτούς, έβαζε και από κάτι που σήμερα λέμε food blogging, το οποίο όσο να πεις έχει εξελιχθεί από εκείνα τα αρχάια ποστ, με τις κακοφωτισμένες φωτογραφίες τις τραβηγμένες με προ-iphone κάμερες.

Το 2007 έγραφα κείμενα σχεδόν εμμονικά. Κάτι ανάμεσα σε προσωπικές σημειώσεις, προσχέδια συνταγών και υπερ-απλά φαγητά, τα ποστ εκείνης της εποχής δεν ξέρω πραγματικά ούτε ποιός ούτε -το κυριότερο- γιατί τα διάβαζε κανείς. Τα χρόνια εκείνα οι food bloggers στην Ελλάδα μπορούσαν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες.

α) Στην κατηγορία νοικοκυρά που μαγειρεύει με τριά υλικά και με συνταγές του τύπου μακαρόνια με κίτρινες πιπεριές και ζαμπόν και γλυκά με μπισκότα-τρούφα-ζαχαρούχο του τυπου Ειρήνη Μερκούρη. Η κατηγορία αυτή φωτογράφιζε σε φόντο έντονο, φλας, τετράγωνο πιάτο, σάλτσα όλη περιχυμένη από πάνω, ντοματατίνι στη μέση, πρασινάδι στην κορυφή.

β) Στην κατηγορία τώρα μιλάει ο ειδικός. Αυστηρός τόνος, τσεκάρισμα κάθε πιθανής συνταγής, μέχρι να καταλήξει στην καλύτερη, την οποία φυσικά και θα αποδώσει με εξαντλητικές λεπτομέρειες. Εδώ η φωτογραφία παίζει λίγο πιο μοντερνιτέ, η τυρόπιτα δε χρειάζεται να είναι ολόκληρο ταψί, μπορεί να είναι και ένα μικρό κομμάτι, μπροστά στο παράθυρο της κουζίνας, ξες τώρα.

Εγώ δεν ήμουν σε καμία από τις δύο κατηγορίες.

Στα επόμενα χρόνια αρρωστήσαμε με τα λουλουδάκια, τις φράουλες, το φυσικό φως  και τα φυλλαράκια της la tartine gourmande, τα σκοτεινά still life της Katie (πέτα και μερικά σκουριασμένα από πίσω), εκείνα τα υπέροχα χρώματα της Nicole, τα παγωτά του David, είστε τόσοι πολλοί, από που να ξεκινήσω και που να σταματήσω. Και με τέτοιους ανθρώπους για οδηγούς βελτιωθήκαμε. Και φωτογραφίες να τραβάμε και συνταγές να γράφουμε μάθαμε.

Τα χρόνια εκείνα που λέτε, τα πράγματα ήταν λίγο αμήχανα πάντως. Οι όποιοι κανονικοί δημοσιογράφοι φαγητού μας έβλεπαν με μισό μάτι, κάποιοι έκαναν και μερικές ερωτήσεις, εμείς περνούσαμε εφηβεία κα κάναμε σαματά με βιοτρολικά σχόλια.

Πριν λίγες μέρες, μία food blogger έγραφε για μία δημοσιογράφο που στη συνέχεια έγινε και blogger: από πού κι ως που είναι food blogger αυτή!

Αυτό που περιμένει κανείς από κάποιον food blogger, είναι η προσωπική άποψη. Είναι το προσωπικό σχόλιο που δεν θα κάνει ο δημοσιογράφος στο μέσο για το οποίο εργάζεται γιατί δεν πρέπει, δεν το επιτρέπει το εμπορικό τμήμα, ο εκδότης, οι καλοί τρόποι. Είναι όλα αυτά που θα πει κανείς πέρα από τη συνταγή, όλες εκείνες οι λεπτομέρειες που δεν χωράνε στις 250 λέξεις της σελίδας του περιοδικού. Επίσης, το πάντα πεινασμένο κοινό θέλει μικρές δόσεις από την προσωπική ζωή, τα κατσαρόλια και την ξένη κουζίνα. Και όταν φθάνουμε στο θέμα της συνταγής, ο κόσμος θέλει απλά μία συνταγή που να δουλεύει, με τσεκαρισμένες αναλογίες και σούπερ γεύση. Και οι συντάκτες να γράφουν όλα τα υλικά παρακαλώ.

Advertisements

One Comment

Add yours →

  1. φανταστικο αρθρο συμφωνο απολυτα μαζι σας. …..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: