ΚΟΛΟΚΥΘΑ: Η ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΗ VINAIGRETTE

Η κολοκύθα είναι η βασίλισσα του φθινοπώρου. Γλυκιά, αρωματική, ιδανική για σούπες, σαλάτες και γλυκά, πάντα υπάρχει μία ακόμη συνταγή που αξίζει να δοκιμάσουμε.  DSC_0002

Tips & Tricks

Μπορούμε να τη βράσουμε. Είναι πιο νόστιμη όμως αν την ψήσουμε στο φούρνο. Επίσης στο φούρνό είναι πιο εύκολο να τη μαγειρέψουμε. Την κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια ή στη μέση -ανάλογα με το μέγεθος- και όταν ψηθεί χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι για πάρουμε τη σάρκα.

Χρησιμοποιούμε μία επιφάνεια κοπής και ένα μεγάλο μαχαίρι για να την κόψουμε στη μέση, όπως κάνουμε με το καρπούζι.

Την ξεφλουδίζουμε με ένα κοφτερό peeler, όπως κάνουμε τις πατάτες και τα φασολάκια. Είναι ευκολότερο από το μαχαίρι.

Για να μη την ξεφλουδίσουμε την κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και την ψήνουμε στο φούρνο.

Αν φτιάχνουμε σούπα ή τη σερβίρουμε ψητή μπορούμε να την αρωματίσουμε με φασκόμηλο, θυμάρι, δεντρολίβανο, μαύρο πιπέρι και εσπεριδοειδή.

Μπορούμε να τη σερβίρουμε με pop corn για μία pop εμφάνιση.

Ταιριάζει με λιπαρά, παλαιωμένα τυριά όπως το cheddar.

Ταιριάζει με φρέσκα μαλακά τυριά από κατσικίσιο γάλα.

Τα ανατολίτικα μπαχαρικά όπως το κύμμινο, η κανέλα και το σουμάκ της πάνε πολύ.

Αν τη μαγειρέψουμε για γλυκό, την αρωματίζουμε με κανέλα, γαρίφαλο και βανίλια. Μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε χυμό εσπεριδοειδών ή ροδόνερο.

Για οικονομία χρόνου, μπορούμε να ψήσουμε μιά μεγάλη κολοκύθα, να την πολτοποιήσουμε και να βάλουμε τη σάρκα της στην κατάψυξη σε μερίδες. Θα τη χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε σούπα, πουρέ λαχανικών, γέμιση για πίτες και cake.

DSC_0012

Σαλάτα με κολοκύθα και πράσινη σάλτσα από σπανάκι

υλικά για μία σαλάτα

200 γρ. κολοκύθα ωμή, σε λωρίδες

200 γρ καρότα σε λωρίδες

1 παντζάρι σε λεπτές φέτες

200 γρ. κόκκινο λάχανο λεπτοκομμένο

για τη σάλτσα

200 γρ σπανάκι φρέσκο

μία κ.σ. ginger ψιλοκομμένο

μισό αβοκάντο

το χυμό από ένα λεμόνι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Χρησιμοποιήστε ένα peeler για να κόψεται τα λαχανικά.

Βάλτε το σπανάκι, το ginger και το αβοκάντο στον αποχυμωτή και πάρτε το χυμό τους. Αναμείξτε με το χυμό λεμονιού, διορθώστε τη γεύση σε αλάτι και πιπέρι και ρίξτε το λάδι σταγόνα σταγόνα, ανακατεύοντας συνέχεια για να έχετε μία κρεμώδη σάλτσα. Ανακατέψτε με τα λαχανικά,  και σερβίρεται.

Αν δεν υπάρχει αποχυμωτής: Χρησιμοποιήστε το μούλτι και στη συνέχεια σουρώστε τον πολτό από ένα λεπτό σουρωτήρι. 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: