Η ΜΗΛΟΠΙΤΑ

Τέλη Οκτώβρη και σε έναν ιδανικό (γαστρονομικό) κόσμο έξω θα έβρεχε -μπορεί και μανιασμένα.  Το πρωϊ θα είχες πάει μέχρι το κτήμα με τις μηλιές και θα είχς γυρίσει σπίτι με ένα κοφίνι κακομούτσουνα μήλα. Και επειδή στον ιδανικό αυτό κόσμο δεν θα είχε wifi και 4G εσύ θα είχες αφοσιωθεί στην Υπόθεση Τζέιν Έυρ.  Την ώρα που θα έπαιρνε να σκοτεινιάζει, οι σταγόνες της βροχής θα κυλούσαν στα τζάμια, οι γάτες θα είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο και η μηλόπιτα θα ψηνόταν στην κουζίνα. Το φθινόπωρο όλοι αναζητούν μία μηλόπιτα, αλλά κανείς δεν λέει να την κάνει. Μία γρήγορη συνταγή για μηλόπιτα/cake μήλου είναι κάτι που δεν πρέπει να λείπει από το ρεπερτόριο κανενός μάγειρα.

DSC_0052

Υπάρχουν δύο κατηγορίες cake. Εκείνα που απαιτούν πολλά υλικά, να ζυγίσεις τα στερέα και τα υγρα υλικά, να τα φέρεις σε θερμοκρασία δωματίου, να χτυπήσεις τα αβγά ένα δεκάλεπτο να πάρουν αέρα και να μη μυρίζουν αβγουλίλα. Αυτά τα αφήνω για εκείνες τις μέρες που έχω ένα απόγευμα να διαθέσω στην κουζίνα. Υπάρχουν και εκείνα που αρκεί να ανακατέψεις με ένα κουτάλι τα υλικά, να αλευρώσεις τη φόρμα και να περιμένεις να ψηθεί. Έτσι μπορείς να επιστρέψεις στο βιβλίο σου χωρίς τύψεις.

Την Παρασκευή ο δρόμος με έβγαλε μέχρι το κτήμα με τις μηλιές. Και όταν είδα αυτά τα μικρά μωρά-μηλαράκια ήξερα πως θα έκανα μία γρήγορη μηλόπιτα με πολύ κανέλα και σταφίδες. Η συνταγή αυτή είναι πρακτικά ένας χυλός για pan cakes και μοιάζει με τις αλευρόπιτες που κάνουν στην Ήπειρο. Διαλέξτε ένα πλατύ ταψί για να απλωθεί καλά ο χυλός. Η ζύμη πρέπει να είναι λεπτή γαι ψηθεί καλά, διαφορετικά θα έχετε ένα ωμό, ελαστικό ζυμάρι.

Μηλόπιτα ή cake μήλου

υλικά για ένα ταψί 28 εκ.

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. baking powder

250 ml γάλα πλήρες

300 γρ μήλα κομμένα σε μικρά κομμάτια

100 γρ. ζάχαρη

3 αβγά

1 κ.σ. κανέλα

100 γρ. σταφίδες, προτιμώ τις ξανθές

2 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για να λαδώσουμε τη φόρμα

για το σερβίρισμα

το ξύσμα και το χυμό από ένα πορτοκάλι

ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε τα ξηρά υλικά και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Σε ένα άλλο μπολ αδειάζουμε τα υγρά υλικά και τα ανακατεύουμε καλά. Ενώνουμε τα δύο μπολ και ανακατεύουμε. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε καλά το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για το ψήσιμο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά.  Το αφήνουμε να σταθεί για δέκα λεπτά, αναποδογυρίζουμε, ραντίζουμε με το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και τη ζάχαρη άχνη. Σερβίρουμε ζεστό ή κρύο.

Ιδανικό για ζεστό καφέ, μαύρο τσάι και αστυνομική λογοτεχνία.

DSC_0026

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: