ΧΤΑΠΟΔΙ: ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Λένε πως τα θαλασσινά του φθινοπώρου είναι νοστιμότερα από αυτά του καλοκαιριού.  Την περασμένη εβδομάδα πήγα στη λαϊκή της γειτονιάς και γύρισα με ένα φοβερό χταπόδι. Όλοι αγαπούν το χταπόδι, λίγοι είναι αυτοί που τολμούν να το μαγειρέψουν. Σοβαρά τώρα, τα θαλασσινά είναι πολύ εύκολα στο μαγείρεμα τους. Το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να τα αγαπήσει και να τα βάλει να ψηθούν με φρέσκα μυρωδικά. Ο δικός μου ο χταπόδης, ψήθηκε στο φούρνο με φρέκα μυρωδικά, λαχανικά της εποχής, χυμό εσπεριδοειδών και ωμό ελαιόλαδο και ήταν άψογος. Επίσης, ήμουν πολύ τυχερός που βρήκα και ένα μάτσο μαύρο λάχανο. Το μαύρο λάχανο δεν είναι κόκκινο λάχανο. Το κόκκινο λάχανο είναι αυτό που όλοι ξέρουμε. Το μαύρο λάχανο είναι ένα ultra hypped λαχανικό, τύπου kale, με μεγάλα πλατιά, σκουρόχρωμα φύλλα με πολύ ωραία γεύση. Είναι ιδανικό για σαλάτες και πίτες, οι Πόντιοι ξέρουν καλύτερα.

DSC_0047

Χταπόδι στο φούρνο με λαχανικά

υλικά για 4 άτομα

1 χταπόδι, στο κιλό

4 καρότα σε κορδέλες

1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες

100 ml χυμό εσπεριδοειδών και λίγο ακόμη για το σερβίρισμα

φρέσκο θυμάρι

1 κ.σ. μαραθόσπορο

1 δαφνόφυλλο

για το σερβίρισμα

μισό κιλό μαύρο λάχανο

χυμό εσπεριδοειδών

2 κ.σ. ελαιόλαδο, το καλύτερο που μπορείτε να έχετε

Διαλέξτε μία κατσαρόλα που να μπαίνει στο φούρνο (χωρίς πλαστικά μέρη) και αφήστε την στο μάτι να κάψει. Ρίξτε το χταπόδι, κλείστε με το καπάκι, χαμηλώστε την ένταση στο μισό και αφήστε το να βγάλει τα υγρά του. Δέκα λεπτά μετά σβήστε με το χυμό εσπεριδοειδών, προσθέστε το κρεμμύδι, το θυμάρι, τα καρότα και τα υπόλοιπα υλικά και αφήστε το να μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει. Όταν μαλακώσει, μεταφέρετε την κατσαρόλα σε προθερμασμένο φούρνο και αφήστε το χταπόδι να μελώσει. Θα χρειαστεί 15-20 λεπτά.

Παράλληλα κόψτε τα κοτσάνια από το μαύρο λάχανο και ζεματίστε το. Μη το βράσετε, αλλά βυθίστε το στο καυτό νερό για ένα λεπτό. Στραγγίστε και προσθέστε ελαιόλαδο, χυμό εσπεριδοειδών, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρετε ζεστό, με ωραίο ψωμί.

Plus! Οι νεραντζιές είναι γεμάτες νεράντζια πια. Ο χυμός είναι ό,τι χρειάζεται για ένα τέτοιο πιάτο.

DSC_0036

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: