ΨΩΜΙ: Η ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

DSC_0074

Σε γενικές γραμμές το ψωμί στο σπίτι είναι μία εύκολη υπόθεση. Το ψωμί στην οικιακή κουζίνα είναι ένα θέμα που η όποια επιτυχία ή αποτυχία του κρίνεται από ένα σωρό παράγοντες. Πήρε χρόνο, προσπάθεια κα πολλές δοκιμές, μέχρι να καταλήξω σε μία συνταγή απλή, γρήγορη και με αποτέλεσμα εγγυημένο. Αυτή είναι η βασική συνταγή που χρησιμοποιώ και δε με απογοητεύει ποτέ. Επίσης δουλεύει μια χαρά για βάση πίτσας. Όταν τη φτιάχνω τη μοιράζω στα δύο και κρατάω τη μισή στο ψυγείο. Δύο-τρεις μέρες μετά, ωριμάζει και είναι ακόμη καλύτερη. Για κάποιο λόγο που δεν έχω διευκρινίσει νομίζω πως τότε η κόρα ακόμη πιο τραγανή. Παράξενα πράγματα.

DSC_0082

υλικά για δύο καρβελάκια ή οκτώ μικρά ψωμάκια

150 γρ. αλεύρι για ψωμί

100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

175 ml χλιαρό νερό

9 γρ. ξηρή μαγιά

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. αριάνι

1 κ.σ. μέλι

μισό κ.γ. αλάτι

μία κούπα λιναρόσπορο

1.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υγρά υλικά με τη μαγιά αφήνουμε το μείγμα για δέκα λεπτά. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μισό λιναρόσπορο. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά, ζυμώνοντας σε χαμηλή ταχύτητα για δέκα λεπτά, μέχρι να έχουμε μία ελαστική ζύμη, η οποία θα ξεκολλά από τα τοιχώματα. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να διπλασιαστεί.

2.Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη ζυμώνουμε για μία ακόμη φορά, και την κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια. Πασπαλίζουμε τον πάγκο της κουζίνας με τον υπόλοιπο λιναρόσπορο και πλαθούμε ένα καρβέλι ή τέσσερα ψωμάκια. Αφήνουμε για μισή ώρα σκεπασμένο με ένα καθαρό πανί  και στη συνέχεια τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για είκοσι μισή περίπου ώρα. Όταν το ψωμί ψηθεί θα έχει μία ωραία καφέ κόρα. Ραντίζουμε με νερό, ψήνουμε για πέντε ακόμη λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν σερβίρουμε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: