ΨΗΤΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΜΕ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ

Τα παντζάρια ανήκουν στην κατηγορία των ταλαιπωρημένων φαγητών. Να μιλήσω για τη νερόβραστη εκδοχή με ένα κεφάλι σκόρδο; Να μιλήσω για τα εισαγωγής βραστά στη σακούλα; Να μιλήσω για τα παντζάρια κονσέρβα;

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να τα μαγειρεψει κανείς και αυτός είναι να τα ψήσει. Τα παντζάρια όταν ψήνονται γίνονται πολύ νόστιμα, γλυκά και πολύ πλούσια στη γεύση. Σε γενικές γραμμές χρειάζονται κάτι με βαθιά οξύτητα για να τα ανεβάσει χωρίς να κοντράρει. Η συνταγή αυτή απαιτεί χρόνο αλλά αποζημειώνει. Σερβίρετε ως ορεκτικό σε θερμοκρασία δωματίου και όχι -για όνομα του Θεού- από το ψυγείο.

fa pantjari

Ψητά παντζάρια με κατσικίσιο τυρί

6 μεγάλα παντζάρια, χωρίς τα φύλλα τους

300 γρ φρέσκο κατσικίσιο τυρί

200 γρ στραγγιστό γιαούρτι

200 γρ κατσικίσια φέτα

100 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα

1 κ.σ. ξύδι

1 κ.γ. κύμινο σε σπόρους

1 κ.γ. μάραθο σε σπόρους

1 σκελίδα σκόρδο

μία χούφτα φύλλα βασιλικού

αλάτι και πιπέρι

ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένουμε τους βοβλούς, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και λάδι τυλίγουμε τον κάθε ένα  σε αλουμινόχαρτο σφιχτά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180. Χρειάζεται περίπου 45 λεπτά για να ψηθούν. Τσεκάρουμε το ψήσιμο τους με ένα πηρούνι και αφήνουμε στο πλάι να κρυώσουν. Βγάζουμε τη φλούδα και κόβουμε σε λεπτές φέτες στο μαντολίνο.

Ταυτόχρονα τρίβουμε τη φέτα σε ψύχουλα και  τη βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί. Είναι έτοιμη όταν πάρει να είναι τραγανή και στεγνή.

Σε ένα καυτό τηγάνι, περνάμε τα μυρωδικά βιαστικά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά, τα μυρωδικά, το ξύδι, τα φουντούκια

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά, τα μυρωδικά, το σκόρδο, το ελαιόλαδο μέχρι να έχουμε μία σφιχτή κρέμα.

Λαδώνουμε ένα μικρό ταψάκι και στρώνουμε μία διπλή στρώση από παντζάρια, μετά το μείγμα των τυριών, μετά δεύτερη στρώση από παντζάρια και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Η τελευταία στρώση θα πρέπει να είναι παντζάρια. Βάζουμε στο ψυγείο για δύο ώρες, μέχρι να σφίξει καλά. Σερβίρουμε με φρέσκια σαλάτα σε θερμοκρασία δωματίου.

DSC_0038

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: