FOOD PAGANISM: ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΕ ΧΥΜΟ ΡΟΔΙΟΥ

Food Paganism: Η διατροφική φιλοσοφία που στηρίζεται στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση αλλά και τις φυσικές ιδιότητες των τροφίμων. Η τροφή είναι η ουσία της ύπαρξης μας, προϊόν της ενέργειας της γης, του ουρανού και τον στοιχείων της φύσης και η συγκεκριμένη πρακτική είναι μία πρόταση για να  επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το φαγητό, το σώμα μας και τους ανθρώπους γύρω μας ακολουθώντας μία διατροφή πλήρη σε καθαρές, μη επεξεργασμένες τροφές που διατηρούν το σύνολο της θρεπτικής τους αξίας.

Η τροφή ως σύμβολο

Τα τρόφιμα που αναπτύσονται ελεύθερα ακολουθώντας τη φυσική εξέλιξη περικλύουν την ενέργεια της φύσης. Υπάρχουν τροφές με έντονο θρησκευτικό συμβολισμό σε όλες τις κοινωνίες. Το αβγό συμβολίζει τη ζωή και τη γέννηση, οι φράουλες θεωρούνται πως συγκεντρώνουν την ενέργεια του ήλιου, τα σπαράγγια αναπτύσονται και βγαίνουν στην επιφάνεια της γης χάρη στη δύναημη του ήλιου. Τα φύκια μεταφέρουν την δύναμη της θάλασσας ενώ το μέλι και τα άγρια βότανα είναι γεμάτα από την ενέργεια της αναγεννημένης φύσης.

Ο συμβολισμός του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι γεμάτο από τέτοια σύμβολα. Το χοιρινό συμβολίζει τη θυσία, το ανθρώπινο αντάλλαγμα για την καλή τύχη. Η κολοκύθα είναι το σύμβολο της αιωνιότητας και της μακροζωϊας, το σχήμα της πιστεύεται πως αποροφά την αρνητική ενέργεια και την μετατρέπει σε θετική. Το ρόδι στη χώρα μας είναι το σύμβολο της γονιμότητας, της αφθονίας, της καλής τύχης και της ευτυχίας ενώ θεωρείται τροφή υψηλής διατροφικής αξίας.

Tips & Tricks

Χρησιμοποιείστε τον πουρέ κολοκύθας που θα βρείτε εδώ ως βάση για μία εύκολη σούπα. Προσθέστε ζεστό ζωμό λαχανικών μέχρι να έχετε την επιθυμητή πυκνότητα.

Το συγκεκριμένο χοιρινό είναι πεντανόστιμο. Αν περισσέψει κάποιο κομμάτι μπορείτε να το προσθέσετε σε μία ομελέτα ή να φτιάξετε κάποιο σάντουιτς.

Αντικαταστήστε το λεμόνι με το ρόδι. Η οξύτητα του είναι πιο ήπια, είναι γεμάτο βιταμίνες και θα δώσει ένα ωραίο βαθύ κόκκινο χρώμα στο τραπέζι σας. Λίγοι φρέσκοι σπόροι θα ισορρπήσουν το πλούσιο σε γεύση χοιρινό.

DSC_0115

Χοιρινό σε χυμό ροδιού με πουρές κολοκύθας και μυρωδικά 

υλικά για τέσσερα άτομα

ένα κομμάτι χοιρινή πανσέτα γύρω στο κιλό, χωρίς το κόκκαλο

φρέσκο θυμάρι

2 σκελίδες σκόδρο ψιλοκομμένο

100 ml χυμό ροδιού

2 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

για τον πουρέ κολοκύθας

μία κολοκύθα σε κομμάτια

μία μεγάλη πατάτα σε κομμάτια

1/2 κ.γ. κάρι

1 κ.γ. κόλιανδρος ξερός

1 κ.σ. βούτυρο

50 γρ. τριμμένη γραβιέρα

αλάτι και πιπέρι

για το σερβίρισμα

1 κούπα σπόρους ροδιού

το ξύσμα από ένα πορτοκάλι

φρέσκια ρίγανη

Προθερμένουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε το χοιρινό σε ένα μεγάλο ταψί και χαράζουμε την επιφάνεια του. Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα απλώνουμε στο κρέας. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά. Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να ψηθεί για άλλα δέκα λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μία τραγανή κρούστα. Περιμένουμε δέκα λεπτά πριν το κόψουμε σε κομμάτια.

Ετοιμάζουμε τον πουρέ κολοκύθας βράζοντας τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν. Τα πολτοποιούμε και στραγγίζουμε για να φύγουν τα πολλά υγρά της κολοκύθας. Ανακατεύουμε με τα μυρωδικά, το τυρί και το βούτυρο. Διορθώνουμε τη γεύση με το αλάτι και το πιπέρι. Σερβίρουμε με ζεστό πουρέ κολοκύθας πράσινα φυλλώδη λαχανικά και σπόρους ροδιου.

H συνταγή και το κείμενο για το GLOW Flavor 4, on line εδώ.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: