Food Trends: 2014

DSC_0056

Οι σημαντικότερες τάσεις στο χώρο της γαστρονομίας για το 2014, όπως γράφτηκαν για την Parallaxi.

(Το κείμενο γράφτηκε τον Ιανουάριο του 2014 και κάποια πράγματα έχουν ήδη αρχίσει να ξεθωριάζουν.)

Hyper Local. Τα τελευταία χρόνια πετύχαμε το αυτονόητο. Να μαγειρεύουμε προϊόντα του τόπου μας και να υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που παράγουν στην περιοχή μας. Τα σημαντικά ετσιατόρια πλέον χρησιμοποιηούν τις ταράτσες και κάθε άλλο διαθέσημο χώρο για να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά ενώ συνεργάζονται με παραγωγούς και κτηνοτρόφους της περιοχής τους για να έχουν απόλυτο έλεγχο στο τελικό τους προϊόν.

Γνωρίστε το ramen. Το ramen είναι μία γιαπωνέζικη σούπα που έχει βάση έναν διαυγή ζωμό και noodles ρυζιού. Σερβίρεται χλιαρό με διάφορα υλικά στην κορυφή όπως κομμάτια χοιρινού, ωμά πράσινα λαχανικά, φύκια και κομμάτια ψαριού, μπιζέλια,  όσπρια ακόμη και αβγά ποσέ. Είναι πολύ νόστιμο και μπορεί να αποτελέσει ένα γρήγορο snack ή ένα πλήρες γεύμα, ανάλογα με τα υλικά που θα διαλέξουμε να συνδιάσουμε. O Βασίλης Καλλίδης για να το περιγράψει λέει «στο ράμεν βάζεις τα παντά εκτός από τα αποτσίγαρα».

Asian και στοιχεία από την κουζίνα της Μεσογείου. H ασιατική κουλτούρα του φαγητού έχει να δώσει πολλά στη διαμόρδωση της σύγχρονης γεύσης. Όπως η πλούσια σε γεύση gochujang κορέατικη σάλτσα που είναι φτιαγμένη από σόγια και πιπεριές chili και θεωρείται το νέο «μυστικό» συστατικό στις σύγχρονες κουζίνες. Θα το βρείτε στα ράφια με τα ασιατικά προϊόντα και θα το χρησιμοποιείσετε για να νοστημίσετε τα ψητά κρέατα και λαχανικά. Την ίδια ώρα μπαχαρικά όπως το το σουμάκ, ο γλυκάνισος, ο κόλλιανδρος και ο κουρκουμάς γίνονται όλο και πιο δημοφιλή για τον αρωματικό τους χαρατκήρα.  και τα

Το τσάι. Το τσάι είναι ο νέος καφές. Τα Starbucks έχουν ήδη εγκαινιάσει μία νέα αλυσίδα που ασχολείται αποκλειστικά με ροφήματα βοτάνων ενώ οι διαιτολόγοι μιλούν για το νέο -τέταρτο γεύμα της ημέρας. Επίσης τα αρωματικά αποστάγματα βοτάνων χρηιμοποιούνται όλο και περισσότερο στο μαγείρεμα ενώ το απογευματινό τσάι με τα συνοδευτικά του καθιερώνεται ως το τέταρτο γέυμα της ημέρας.

Το νέο healthy. Οι καταναλωτές των προϊόντων υγιεινής διατροφής, εγκαταλείπουν τα προϊόντα με λίγες θερμίδες -αυτά που βρίσκουμε στα ράφια με τον προσδιορισμό light- και στρέφονται σε τροφές που μπορούν να προσφέρουν ενέργεια και ευξία με τρόπο φυσικό.  Η νεά αυτή ανάγκη διαμορφώνει μία νέα καταναλωτική συμπεριφορά που θα αλλάξει την αγορά των τροφίμων άμεσα τα επόμενα χρόνια.

Γλυκά και επιδόρπια. Είχαμε καιρό να δούμε κάτι νέο να συμβαίνει στο χωρο αυτό μέχρι που εμφανίστηκαν τα hybrid/mash up deserts. To cronut είναι ένα ντόνατ φτιαγμένο από ζύμη κρουασάν, γεμισμένο με κρέμα και πωλείται αποκλειστικά στο Dominique Ansel Bakery στη Νέα Υόρκη. Το εργαστήριο του δεν μπορεί να παράγει περισσότερα από  350 cronuts την ημέρα, οι ουρές σχηματίζονται από νωρίς το πρωϊ, ενώ κανείς δεν μπορεί να αγοράσει περισσότερα από δύο. Στο Λόνδίνο τώρα, ο Daniel Doherty του Duck & Wafle φτιάχνει το δικό του υβριδικό dosant στην ίδια λογική και φυσικά γίνεται χαμός.

Ethnic Breakfast. Το πρωίνό είναι το νέο δημοφιλές γεύμα της ημέρας. Και ενώ οι ομελέτες, η στραπατσάδα και τα αβγά benedict είναι συνηθισμένα προτάσεις στα μενού του πρωϊνού, η κατάσταση νοστιμεύει με μερικά ethnic στοιχειά. Τα μεξικάνικα huevos rancheros σερβίρονται με spicy σάλτσα ντομάτας και αβοκάντο και είναι το νέο αγαπημένο πιάτο της ημέρας all day breakfast της Ευρώπης.

Δοκιμάστε επίσης: pancakes με γάλα καρύδας.

Τα άλλα αβγά. Τα αβγά είναι η σημαντικότερη τάση τη στιγμή στην κουζίνες των εστιατορίων. Το αβγό είναι πλήρης τροφή από μόνο του, μπορεί να μαγειρευτεί γρήγορα και με πολλούς τρόπους. Η κατάσταση φαίνεται κάποιες φορές να ξεφεύγει αφού συναντά κανείς ένα αβγό στα πιο απρόβλεπτα πιάτα. Τώρα πια στα μενού εκτός από τα αβγά κότας, μπορούμε να δοκιμάσουμε τα μικρά και πολύ νόστιμα αβγά ορτυκιού και τα απολαυστικά αβγά πάπιας.

Dinner Kits. Γιατί να παραγγείλεις το φαγητό σου όταν μπορείς να παραγγείλεις τα υλικά που χρειάζεσαι για να το μαγειρεψεις. Τα Dinner Kits είναι αυτό ακριβώς. Η υπηρεσία αυτή είνι ήδη δημοφιλής στο εξωτερικό και μπορεί με ένα τηλεφώνημα να σου φέρει άμεσα στο σπίτι σου όλα όσα χρειάζεσαι για να μαγειρέψεις ένα πιάτο ή ένα πλήρες γεύμα.

Το υψηλής ποιότητας street food. Τα hot dog, τα burger, τα κεμπάπ, τα σουβλάκι, τα noodles, η ένταση, οι τεχνικές και η φρεσκάδα του γρήγορου φαγητού είναι η έμπνευση για τα νέα πιάτα στα εστιατόρια του κόσμου. Και όταν η συνταγή είναι επιτυχημένη δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους.

Σε άνοδο

Τα χειροποίητα παγωτά  και ειδικά αυτά που είναι φτιαγμένα με φρέσκο γάλα (όπως θα έπρεπε να γνωρίζουμε τα κοινά παγωτά έχουν από όλα πλας κάτι ψηλά σκόνη γάλακτος).

Οι φρέσκοι χυμοί και οι σούπες λαχανικών

Τα μη γλυκά επιδόρπια (meaning τα τυριά και τα γαλακτοκομικά)

Τα dinner desserts. Τα φρούτα, τα τυριά, οι ξηροί καρποί αντικαθιστούν τη σοκολάτα και συνθέτουν τα νέα γλυκά φαγητού.

Σε πτώση

Μεζέδες και tapas : Απλοϊκά πιάτα, baby μερίδες, ξαναζεσταμμένο φαγητό.

Τοπικά προϊόντα: Ο τόπος παραγωγής δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι δηλώσει την ποιότητα.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: