H ΑΝΑΠΟΔΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ

Η ανάποδη μηλόπιτα είναι η ελληνική εκδοχή της tatin. Για την ιστορία η αυτή η τάρτα μήλου έγινε από λάθος όταν τα μήλα μπήκαν πριν τη ζύμη και ψήθηκαν με τη ζάχαρη που έγινε καραμέλα και χαμός. Όλοι αυτοί ήθελαν. Η γνήσια συνταγή δεν ζητάει καν ζύμη αλλά σφολιάτα. Εμένα με σφολιάτα δε μ΄αρέσει άσε που έχει και πολύ βούτυρο η άτιμη. Αυτή είναι η οικογενειακή συνταγή -όχι καμία σπουδαία πρωτοτυπία, οι οικογενειακές συνταγές δεν έχουν καμία νουβοτέ εκτός και αν η μάνα βλέπει όλη μέρα πρωϊνά και βάζει κρέμα μπαλσάμικο στη σαλάτα-αυτό το σίχαμα. Για τη συνταγή της Σούλας λοιπόν θα χρειαστούμε μήλα, βούτυρο -υποψιάζομαι ότι βάζει μαργαρίνη- και προσοχή προσοχή στο μέτρημα χρησιμοποιούμε τη μοναδική ελληνική μονάδα μέτρησης, φλυτζανάκι του καφέ. Αν δεν έχετε κακώς -ξέρετε πόσα κέηκ γίνονται έτσι; Για να μην πω για το νεροπότηρο και τις πίτες.

DSC_0032

 

υλικά για μία φόρμα 18 εκατοστών

4 μήλα σε χόντρες φέτες

2 κ.σ.βούτυρο

1 φλ. καφέ ζάχαρη

1 κ.σ. κανέλα

για το κέηκ

4 αβγά

1 κούπα ζάχαρη

1 φλ. καφέ ζεστό νερό

3/4 φλ. καφέ ηλιέλαιο

250 γρ.  αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κ.γ. baking powder

Bάζετε τα 4 πρώτα υλικά σε μία φόρμα και τα αφήνεται σε προθερμασμένο φούρνο να καραμελώσουν αλλά να μην καούν. Θέλει προσοχή. Αν καούν τα πετάμε και το πάμε από την αρχή.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα υγρά υλικά και σε ένα άλλο τα στερεά. Απλώνεται πάνω από τα μήλα και ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 για μισή ώρα.

Plus! Το ίδιο κέηκ είναι τέλειο και με ροδάκινα. Μπορεί και καλύτερο.

 

 

DSC_0025

Advertisements

One Comment

Add yours →

  1. Εμενα την σφολιάτα μου τη έχει απαγοερυσει ο γιατρος… οποτε η εκδοχη σου ειναι σούπερ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: