DOMINIQUE ANSEL: ΜΑΚΕ ΙΤ MAGIC

dominiqueportrait

ΑΠΟ TH ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο DOMINIQUE ANSEL -Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ PASTRY CHEF ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ TH ΣΤΙΓΜΗ ΑΥΤΗ- EINAI H ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΩΣ Η ΖΩΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

KEIMENO ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΠΑΡΑΝΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: THOMAS SCHAUER

NYC/ΤΕΤΑΡΤΗ 10.05.2013

O Dominique Ansel  ξυπνάει στις 04:00 για να βρεθεί στο εργαστήριο του. Χρειάζεται ησυχία για να δοκιμάσει μία ιδέα που του είχε καρφωθεί στο μυαλό εδώ και καιρό. Ένα γαλλικό croissant βουτύρου σε μορφή doughnut. Στις 08:00 τα πρώτα Cronut™ είναι έτοιμα, ο κόσμος τα δοκιμάζει και αρέσουν πολύ. «Την επόμενη μέρα ετοίμασα τριάντα κομμάτια και την Παρασκευή πενήντα. Πουλήθηκαν σε ένα τέταρτο. Τα ξημερώματα του Σαββάτου 13.05.2013 ο κόσμος σχημάτιζε από νωρίς το πρωϊ μία ουρά και η ζήτηση ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη και κάθε προσδοκία. Ήταν η μέρα που η ζωή μου άλλαξε».

Λίγους μήνες μετά το περιοδικό Time το συμπεριέλαβε στη λίστα με τις 25 σημαντικότερες εφευρέσεις της χρονιάς, οι ουρές από τους cronut maniacs ξεπερνούν τη λογική είναι ένας ακόμη λόγος για να επισκεφθεί κανείς τη Νέα Υόρκη.  Κάθε μέρα και μέσα σε λίγες ώρες πωλούνται 350 κομμάτια, κανείς δεν μπορεί να αγοράσει περισσότερα από δύο και φυσικά κανείς δεν μπορεί να skip the line. «Είναι σαν να σχεδιάζεις το πρώτο smart phone είπε ο ίδιος περιγράφοντας την επιτυχία του. Το cronut είναι απλό και πάνω από όλα νόστιμο.» Ένα χρόνο και πολλές αντιγραφές μετά, συνεχίζεται να πωλείται αποκλειστικά στο Dominique Ansel Bakery στο Soho σε περιορισμένο αριθμό τεμαχίων.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Γεννημένος στη μικρή πόλη Beauvais στα βόρεια της Γαλλίας, ο Dominique είναι ο μικρότερος από τα τέσσερα παιδιά μίας οικογένειας που προσπαθούσε να επιβιώσει. Ήταν τα χρόνια εκείνα ήταν που καθόρισαν τη μετέπειτα ζωή του.

Είμαστε μία πολύ δεμένη οικογένεια αλλά εκείνα τα χρόνια ήταν δύσκολα. Ήταν φορές που το φαγητό δεν ήταν αρκετό για όλους και αυτό είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ, είδικά τώρα που ζω σε αυτή την πόλη που το φαγητό λατρεύεται σαν θρησκεία. Δεν μπορώ να ξεχάσω τη νοστιμιά της μπαγκέτας όταν έβγαινε ζεστή από το φούρνο. Θυμάμαι να κόβω με τα δάχτυλα μικρά κομμάτια στο δρόμο της επιστροφής για το σπίτι. Είναι ένα συναίσθημα που εύχομαι να νιώθει όποιος τρώει τα δικά μου γλυκά. Το αγαπημένο μου πιάτο από τα χρόνια εκείνα ήταν οι τηγανήτες μήλου. Είχαμε μία μηλιά στην αυλή και τον Οκτώβρη ήταν φορτωμένη καρπούς. Τα κόβαμε σε φέτες, τα βουτούσαμε σε ένα μείγμα από γάλα και αλεύρι και τα τηγανίζαμε σε βούτυρο.

ΤΟ ΤΗΕ TOP OF THE WORLD

Ο Dominique είναι αυτοδίδακτος και έχει περάσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του ταξιδεύοντας. «Σε μία τόσο μικρή πόλη και μεγαλώνοντας κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο να ξεκαθαρίσεις με τι θέλεις να ασχοληθείς» συνεχίζει.  «Διάλεξα κάτι για καθαρά βιοποριστικούς λόγους. Αργότερα και μετά το τέλος της σταρτιωτικής μου θητείας, ερωτεύθηκα τη ζαχαροπλαστική. Ο συνδιασμός επιστήμης και τέχνης με μαγεύει». Μετά τη στρατιωτική του θητεία εργάστηκε σε μία μεγάλη αλυσίδα ζαχαροπλαστείων ως υπέυθυνος ανάπτυξης. «Η δουλειά μου ήταν να ετοιμάζω τα νέα καταστήματα. Δούλεψα στο Kουβέιτ, τη Μόσχα και φυσικά στην Αμερική. Χάρη στη δουλειά αυτή πήγα σε μέρη που δεν θα μπορούσα να πήγαινα αλλιώς. Όσο ταξιδέυεις, τόσο καταλαβαίνεις πως δεν ξέρεις απολύτως τίποτα. Και αυτό σε κάνει να εξελιχθείς. Στη ΝΥ βρέθηκα απαντώντας θετικά σε μία επαγγελματική πρόταση. Αγαπώ το Παρίσι, αλλά η ΝΥ με κέρδίζει με έναν διαφορετικό τρόπο. Είναι αυτή η ενέργεια που κάνει τα πάντα ένα εφικτό ενδεχόμενο. Love at first sight».

THE BAKERY

Ξεκίνησα το Dominique Ansel Bakery το 2011. Μεγάλωσα με την κλασική γαλλική ζαχαροπλαστική, με τις πλούσιες κρέμες και την βαριά διακόσμιση. Στο νέο μου ξεκίνημα θέλησα να δοκιμάσω κάτι φρέσκο, νέο και updated. Μπορώ να θυμηθώ με κάθε λεπτομέρειεα την πρώτη μέρα εδώ. Δεν είχε ακόμα ξημερώσει και καθαρίζαμε βιαστικά τα τζάμια, όταν μπήκε μέσα ο πρώτος πελάτης. Ηταν ο Mike, που έμενε από πάνω. Συνεχίζει να μας επισκέπτεται καθημερινά και είναι το τυχερό μας αστέρι. Μπορεί να κάνω μία δουλειά που τη στιγμή αυτή έχει τραβήξει την προσοχή πολλών αλλά αυτό δεν είναι κάτι που αλλάζει την καθημερινότητα μου. Όταν ανοίγω την πόρτα στις 8:00 το πρωϊ, ο κόσμος που περιμένει με χειροκροτά σαν να είμαι μαέστρος. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρόκειται να στεναχωρηθώ αν όλο αυτό κάποια στιγμή τελειώσει. Είμαστε μία μικρή επιχείρηση που προσπαθεί να αναπτυχθεί χωρίς αυτό να έχει κόστος σε αυτό που προσφέρουμε.»

HELLO CRONUT FANS! 

Όλο αυτό που συνέβει με τα Cronut™ ήταν κάτι που δε μπορούσα σε καμία περίπτωση να φανταστώ. Ο κόσμος περιμένει υπομενετικά στην ουρά και δεν κάνουμε καμία εξαίρεση για κανέναν. Το ξέρετε πως ένα Cronut™ στη μαύρη αγορά κοστολογείται στο 700% της αρχικής του τιμής; Δεν θέλω το «δημιούργημα» να μας κουκουλώσει. Θα ήθελα ο κόσμος να μας προτιμάει γιατί έχουμε πάντα κάτι διαφορετικό να προτείνουμε. Όλη αυτή η αγάπη του κόσμου είναι υπέροχη αλλά είναι και κάτι που ακόμη και τώρα δεν μπορώ ούτε να εξηγήσω ούτε να καταλάβω. Και χαμογελά.

ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Θέλουμε να μεγαλώνουμε συνετά. Να φτιάχνουμε κάτι ωραίο και διαφορετικό. Δε χρειαζόμαστε να έχουμε μερικά ακόμη καταστήματα. Θα μπορούσαμε να διπλασιάσουμε τις τιμές μας και να συνεχίζουμε να κάνουμε sold out καθημερινά αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Μακάρι να μπορούσα να έκανα κάτι για όλους όσους μας αγαπάνε τόσο πολύ.  Δεν ξεχνάω από που ξεκίνησα και θέλω η δουλειά μου να έχει ένα έντονα φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Τον Οκτώβριο κυκλοφόρησε το πρώτο μου βιβλίο. Στο “Τhe Secret Recipes” δεν θα βρείτε μόνο τις οικιακές εκδοχές των συνταγών μου, αλλά ένα manual για το πως μπορεί να είναι κανείς δημιουργικός στη καθημερινότητα μου.

FILL IN THE BLANKS

Βανίλια ή σοκολάτα; Παγωτό βανίλια και σοκολάτα σε όλα τα άλλα.

Τσάι ή καφέ; Καφέ

Bagel ή  baguette? Βaguette

Για breakfast: Ένα DKA (Dominique’s Kouign Amann). Πρόκειται γαι ένα τραγανό, βουτυράτο αριστούργημα. Hands down. Παραδίνομαι!

Αγαπημένο snack: Ένα cannelé κάθε μέρα στις τρεις το απόγευμα.

Αγαπημένο εστιατόριο: Έχει τόσα ωραία εστιατόρια στην ΝΥ. Μου αρέσει το Salumeria Rosi για το γνήσιο ιταλικό φαγητό, το Neta για sushi και το Blue Hill για το menu που στηρίζεται στην παραγωγή ανθρώπων της περιοχής.

Αγαπημένη μουσική: Υπάρχει πάντα χρόνος για λίγο Bob Marley.

Δεν πάω στην κουζίνα χωρίς: Καθαρή ποδιά και πετσέτα.

Με εμπνέουν: Τα πάντα.

Αγαπημένος προορισμός: Η Κωνσταντινούπολη και η Ελλάδα. Είναι στα άμεσα σχέδια!

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: