THE CURRY

DSC_0011

Για αρχή, το curry πρέπει να είναι καυτερό, να έχει μπαχαρικά, ginger, κόλλιανδρο και καρύδα. Αν έχετε πρόβλημα, αυτό που ακολουθεί δεν σας αφορά. Αν σας αφορά πάμε παρακάτω. 

To curry είναι ένα από τα πιο νόστιμα πράγματα που μπορεί να φάει κανείς χειμώνα καλοκαίρι. Ακολουθώντας τη βασική αυτή συνταγή μπορούμε να το έχουμε έτοιμο και σερβιρισμένο σε μισή ώρα.

Το γνήσιο curry έχει κάποια βασικά συστατικά, τα οποία είναι και αυτά που του δίνουν τον ξεχωριστό του χαρακτήρα. Lemongrass,  γάλα καρύδας, κόλλιανδρος, πιπεριές chili (ή ακόμη καλύτερα ένα μείγμα από διάφορες καυτερές πιπεριές), είναι ότι χρειάζεται για να έχετε την αυθεντική γεύση και να μην καταλήξετε να τρώτε ενα λαδερό με ντομάτα και σκόνη κάρι.

Curry με λαχανικά

υλικά για 4 άτομα

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

2 κ.σ. ginger  φρέσκο και τριμμένο

2 ή όσες αντέχετε πιπεριές καυτερές ψιλοκομμένες

1 κ.γ. κύμμινο

1 κ.γ. κόλλιανδρος ξερός

1 κ.γ. garam masala

1 κ.σ πάστα ντομάτας

3 κ.σ. καρύδα τριμμένη

lemongrass φρέσκο

250 γρ. ντομάτα στον τρίφτη

250 γρ.  ρεβίθια βρασμένα

250 γρ. πατάτες σε κύβους

250 γρ. μπρόκολο σε μικρά κομμάτια

100 ml κρέμα καρύδας

το χυμό από ένα λεμόνι

φυτικό λάδι

αλάτι και πιπέρι

φρέσκος κόλλιανδρος για το σερβίρισμα

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάλτε το κρεμμύδι, το λάδι, αλατίστε και αφήστε με σκεπασμένο το καπάκι, σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να γλυκάνει. Προσθέστε το σκόρδο και τα υπόλοιπα 8 υλικά και αφήστε να βράσουν για 5 λεπτά.

Προσθέστε τα λαχανικά και τα ρεβύθια και αφήστε τις πατάτες να μαλακώσουν. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, ανακατέψτε με την κρέμα καρύδας και το χυμό λεμονιού. Σερβίρεται με ρύζι.

Tip! Υπάρχουν ένα σωρό συνταγές για να κάνεις το τέλειο ρύζι. Το καλοκαίρι που μας πέρασε χρειάστηκε να κάνω ρύζι. Ήταν μία αποτυχία. Η Ελένη μου είπε το μυστικό για αφράτο ρύζι: «Βάλε πολύ νερό, λίγο αλάτι και 2 σταγόνες λάδι, άστο να βράσει και μετά το σουρωνεις.»

Plus! Μπορείτε να φτιάξετε μία βάση για το curry και να την έχετε στο ψυγείο. Περάστε από το μούλτι ginger, lemongrass, καρύδα, κύμμινο, garam masala, πάστα ντομάτας, καυτερές πιπεριές, λίγο λάδι και αλάτι και φυλάξτε το σε ένα βάζο.

DSC_0001

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: