ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΨΗΤΑ ΜΕ HARISSA

DSC_0014

Υπάρχουν και άλλα χειμωνιάτικα λαχανικά εκτός από το λάχανο και μαρούλι. Οι βολβοί, υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία και είναι τέλειοι ωμοί ή ψητοί. Ειδικά το δεύτερο. Για τη συνταγή αυτή είναι καλό να έχουμε πολλά και διαφορετικά λαχανικά, που θα δώσουν ποικιλία στη γεύση, τις υφές και το άρωμα. Top of the list το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα γογγύλια, τα καρότα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το kale και το μαύρο λάχανο. Ειδικά τα τελευταία, δίνουν σούπερ τραγανά chips.

υλικά για ένα βάζο 250 ml

μερικές μικρές πιπεριές chilli

1 κ.γ. κύμμινο σε σπόρους

1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

1 κ.γ. μαύρος σιναπόσπορος σε σπόρους

1 κ.γ. κόλιανδρος σε σπόρους

100 γρ. πάστα ντομάτας

100 γρ. πάστα κόκκινης πιπεριάς

2 κόκκινες πιπεριές ωμές

2 σκελίδες σκόρδο

4 κ.σ. vanilla infused ελαιόλαδο

1 λεμόνι, το ξύσμα του

1 πορτοκάλι, το ξύσμα του

50 γρ. φυστίκια χωρίς τη φλούδα

αλάτι

Περνάμε τα μυρωδικά από ζεστό τηγάνι για μερικά λεπτά. Όταν αρχίζουν να μυρίζουν, μεταφέρουμε σε ένα γουδί και τα κάνουμε σκόνη. Σε ένα μούλτι, περνάμε όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε μία ωραία πάστα. Μπορούμε να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα για μελλοντική χρήση.

DSC_0102

 

! H harissa είναι μία αφρικανική πάστα από κόκκινες καυτερές πιπεριές και μπαχαρικά. Είναι από τις αγαπημένες μου σάλτσες αυτή την περίοδο και έχει μία ασύγκριτη δυνατότητα να ζωντανεύει το μαγείρεμα. Μπορεί κανείς να τη βρει στα ethnic μπακάλικα ή να φτιάξει τη δική του οικιακή εκδοχή. Όπως και το curry, το όριο στις καυτερές πιπεριές είναι ο ουρανός. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ατόφια ή να την αναμείξετε με λίγη πάστα ντομάτας ή πιπεριάς για να είναι πιο smooth.

! Φροντίστε τα λαχανικά να είναι κομμένα σε μικρά κομμάτια, να είναι πλυμμένα, καθαρά και στεγνά. Χρησιμοποιείστε ένα μπολ για να τα ανακατέψετε με τη harissa. Σπόροι ή ξηροί καρποί θα τα κάνουν extra τραγανά.

! Προθερμάνετε καλά το φούρνο και το ταψί. Με τον τρόπο αυτό, τα λαχανικά αρχίζουν να ψήνονται αμέσως και από την κάτω πλευρά τους. Διαφορετικά γίνονται βραστά, που είναι ok αν θέλαμε να τα φτιάξουμε βραστά αλλά το θέμα είναι ό,τι τα θέλουμε ψητά.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: