#GLOW 100: ΕΛΕΝΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ

Kallidhs-Psixoulh-101
Νανώ Κουγιουμτζόγλου Ελένη Ψυχούλη Βασίλης Καλλίδης

 

Το περιοδικό GLOW, γιορτάζει τα 100 τεύχη του, ζωντανεύοντας τις σελίδες του σε ένα pop up store. To φαγητό και αυτό που λέμε The Good Life είναι ένα μεγάλο κομμάτι της έκδοσης και δε θα μπορούσε να έλειπε. Την Τρίτη 09.12.2014 συνάναντησα την Ελένη και το Βασίλη σε μία εκδήλωση και μιλήσαμε για όλα. Αυτές είναι οι δικές μου σημειώσεις και οι απαντήσεις τους σε καποιες ερωτήσεις.

Την Ελένη τη γνωρίζα πολύ καιρό πριν τη συναντήσω στην πραγματική ζωή. Τη δεκαετία του 90 και σε έναν αναλογικό κόσμο τα κείμενα της για το φαγητό ήταν η βάση για αυτό που σήμερα ονομάζουμε food writing. Από εκείνα τα κείμενα γνώρισα το σπίτι της, τους φίλους της, το παιδί της, την οικογένεια της, το μέρος που περνούσε τα καλοκαίρια της. Αν δεν υπήρχε η δουλειά της τότε, δεν θα υπήρχε η δική μου δουλειά σήμερα. Η ζωή τα φέρνει έτσι που καταφέρνουμε να συναντηθούμε με τους ανθρώπους που θαυμάζουμε. Η Ελένη είναι από τους ανθρώπους που όταν τη γνώρισα πραγματικά διαπίστωσα πως είναι όλα αυτά που είχα στο μαυλό μου και άλλα τόσα περισσότερα. Από τότε, συνεργαστήκαμε πολλές φορές, μαγειρέψαμε, φάγαμε στο ίδιο τραπέζι, περάσαμε μαζί γιορτές και διακοπές και ξενυχτήσαμε συζητώντας στον καναπέ.

Σήμερα η Ελένη έχει την μακριοβιότερη εκπομπή μαγειρικής στην ελληνική τηλεόραση, ένα εστιατόριο στην πατρίδα της το Βόλο και γράφει σε όλα τα σημαντικά έντυπα της χώρας και στο site της.  Την ευχαριστώ που είναι καθημερινό κομμάτι της ζωής μου.

Ο Βασίλης Καλλίδης, είναι ο άνθρωπος που με τη μαγειρική του στο εστιατόριο του το Άνετον απέδειξε πως η ελληνική κουζίνα μπορεί να ξεφύγει από το τρίπτυχο μπουστιέ/ντραπέ/κρόσια: γεμιστό ψαρονέφρι, μπισκ αστακού, φιλέτο καλοψημμένο, σαλάτα ρόκα παρμεζάνα. Αγαπάει τα άγρια χόρτα, τα cult μπακάλικα των μεταναστών, το καυτερό την πόλη τη νύχτα, τα ταξίδια, τις συνταγές των μανάδων μας, το junk και το healthy την ίδια στιγμή. Η κουζίνα του έχει άμεση αναφορά όχι σε αυτό που ζήσαμε αλλά σε αυτό που ζούμε. Η Ελένη Ψυχούλη τον έχει χαρακτηρίσει Jean Paul Gaultier της ελληνικής κουζίνας, η έμπνευση του είναι ανεξάντλητη και έχει φτιάξει μερικά από τα πιο επιδραστικά πιάτα της Νέας Ελληνικής Κουζίνας, όπως ο κόκκορας με κόκα κόλα, το κλασσικό τοστ με παστουρμά και κασέρι Θεσσαλονίκης, το παγωτό μελομακάρονο. Ήταν η πρώτη συνέντευξη που έκανα ποτέ για έντυπο και ο τρόπος που μαγειρεύει και συνδιάζοντας το παραδοσιακό με την pop κουλτούρα και την camp αισθητική, έχει καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύω.

Σήμερα ο Βασίλης Καλλίδης είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους στο χώρο του φαγητού, το γαστρονομικό αντίστοιχο του pop star, ο κόσμος τον ακολουθεί  σε κάθε του βήμα και μπορεί να είναι περήφανος για την εκπομπή του, Νόστιμη Γη, για τα δύο βιβλία του και για το τρίτο που ετοιμάζει.

Ελένη Ψυχούλη

Μπορείς να θυμηθείς την πρώτη φορά που συνάντησες το Βασίλη; 

Πρώτη φορά τον είδα με σκισμένο τζιν και t shirt στο μαγαζί που είχα τότε στην Αθήνα. Λίγο καιρό μετά και ψάχνοντας για μάγειρα ήρθε στο σπίτι να μαγειρέψει δοκιμαστηκά για καμία 200 ατόμα σε ένα πάρτι που έκανα.

Τρία πράγματα που σου έμαθε η ζωή και θέλεις να μοιραστείς μαζί μας.

Το δυσκολότερο πράγμα είναι να είσαι ο εαυτός σου.

Τι είναι αυτό που κάνει έναν μάγειρα σπουδαίο και ένα εστιατόριο ξεχωριστό;

Η μοναδικότητα. Να μπορεί να στήσει ένα μενού διαφορετικό. Έχουμε φτάσει να βάζουμε στοίχημα πως θα φάμε το κριθαράκι και πως τον τραχανά όταν βγαίνουμε έξω.

Βασίλης Καλλίδης

Τι σε πιάνει και είναι φορές που δε μου μιλάς; (Ελένη Ψυχούλη)

Ζηλεύω.

-Ελένη: Τι ζηλεύεις παιδί μου!

-Βασίλης: Τον Λαγό.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να αφήσεις το καθημερινό μαγείρεμα στην επαγγελματική κουζίνα; 

Είναι πράγματα που έχω να δω στον κόσμο. Έπρεπε να φύγω για να τα δω όλα. Ήμουν εκεί για τόσα χρόνια κάθε μέρα, όλη μέρα.

Τι συμβαίνει στο μυαλό σου στη διάρκεια μιας τυπικής ημέρας; Με ποιόν τρόπο βάζεις σε τάξη όλες αυτές τις ιδέες; 

Μπορεί να δω κάτι στο δρόμο, μία εικόνα, μία σκηνή και αυτή να τη μετατρέψω σε γεύση. Η έμπνευση υπάρχει παντού. Προσπαθώ να έχω πολλά ερεθίσματα. Όχι από μαγειρική μόνο. Οι μάγειρες τείνουν να αντιγράφουν ο ένας τον άλλο. Εχώ χρειάζομαι εικόνες, μουσική, μόδα, ταινίες, άσχετα πράγματα.

Φωτογραφίες από Dimitris Andritsos.

Kallidhs-Psixoulh-36

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: