CREME CARAMEL

 

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, αυτή είναι μία συνταγή που προσπάθησα κατά καιρούς να εκτελέσω. Με λαμπρή αποτυχία κάθε φορά. Την πρώτη φορά, δεν έσφιξε η κρέμα, τη δεύτερη είχε κάτι κομματάκια μέσα, την άλλη η καραμέλα έγινε πολύ πικρή. Χρειαζόμουν τη βοήθεια ενός ειδικού -χωρίς αμφιβολία αυτό. Ήταν η κυρία Ελένη. «Υπάρχουν εκείνες οι συνταγές που δεν τις πειράζεις. Η creme caramel είναι μία απ’ αυτές», μου είπε ξεκινώντας να εξηγεί τη συνταγή στη λεπτομέρεια της.

DSC_0071

για 6-8 μερίδες

για την καραμέλα

4 κ.σ. ζάχαρη

4 σταγόνες χυμό λεμονιού

για την κρέμα 

170 γρ. ζάχαρη

6 αβγά

900 ml γάλα πλήρες

Φυσική βανίλια ή απόσταγμα, κατά βούληση.

Θα χρειαστούμε πυρίμαχα σκεύη και ένα βαθύ ταψί που να μπαίνει στο φούρνο.

Ετοιμάζουμε την καραμέλα. Βάζουμε τη ζάχαρη σ’ ένα τηγάνι και την αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να λυώσει τελείως. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.  Όταν λυώσει στάζουμε το λεμόνι. Είναι μία διαδικασία που χρειάζεται προσοχή, αφού η καραμέλα μπορεί να καεί και να πικρίσει εύκολα. Αν συμβεί αυτό, ξεκινάμε από την αρχή. Αδειάζουμε την καραμέλα στα μπολάκια.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη καλά.  Περνάμε το μείγμα από ένα σουρωτήρι.

Ανάβουμε το φούρνο στους 160°C.

Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι, στους 70°C και ενώνουμε σιγά-σιγά με το μείγμα των αβγών. Γεμίζουμε τα μπολάκια μεχρι τα 3/4 και μεταφέρουμε στο ταψί. Γεμίζουμε με ζεστό νερό μέχρι τη μέση και ψήνουμε στους 160°C για 40 τουλάχιστον λεπτά. Τσεκάρουμε το ψήσιμο με ένα μαχαιράκι. Όταν το βυθίζουμε θα πρέπει να βγαίνει στεγνό. Αφήνουμε να κρυώσουν, μεταφέρουμε στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιήθούν.

Τι μπορεί να πάει στραβά

Να μη διαλυθεί καλά η ζάχαρη στο γάλα. Θέλει καλό χτύπημα.

Να καεί η καραμέλα. Χρειάζεται χαμηλή θερμοκρασία.

Να καείς από την καραμέλα. Χρειάζεται να έχεις το μυαλό σου εκεί.

Να κόψει το γάλα. Θα πρέπει να είναι ζεστό αλλά όχι βραστό. Επίσης να προσθέτεις σταδιακά το γάλα στο μείγμα των αβγών, με μία κουτάλα, από ψηλά όπως στο αβγολέμονο.

Να μυρίζει αβγό. Χρειάζεται βανίλια.

Να μην ψηθεί καλά. Θα πρέπει να τσεκάρεις το ψήσιμο με το μαχαιράκι.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: