Normcore: Gastronomy for Those Who Realize They’re One in 7 Billion

norm core
Η νέα τάση στο χώρο του φαγητού υπερασπίζεται το αυτονόητο: δεν είναι κακό να είσαι κανονικός.

What?
H hipster γαστρονομία υπήρξε η σημαντικότερη τάση στο χώρο του φαγητού τα τελευταία χρόνια. Hipster είναι οι δίαιτες ανάλογα με τις διατροφικές αλλεργίες, τα τσίγκινα πιάτα, τo vintage flatware, οι μικροί παραγωγοί, το eat local, τα γυαλιά μούσχουρη, τα μεγάλα ακουστικά, η ωμοφαγία, τα food trucks, τα pop στοιχεία στο plating, το comfort.

Οι hipsters μας δίδαξαν να φερόμαστε και να τρεφόμαστε σαν μοναδικοί άνθρωποι. Με τις δυσανεξίες μας, με τα artisanal μας, με το κρέας και το λάδι από μικρό παραγωγό στο βουνό. Ανακαλύψαμε υπόγεια με συνταξιούχες μετανάστριες μαγείρισσες που τηγάνιζαν πατάτες στο γκαζάκι του καφέ, στρώσαμε τραπέζια σε λιβάδια την ώρα που ήλιος χανόταν πίσω από τα βουνά και τα ελάφια ξεκουραζόταν στους θάμνους, σερβίραμε σε πιάτα εμαγιέ, ήπιαμε cocktails από βαζάκια μαρμελάδας. Απολαύσαμε τη μοναδικότητα μας δε μπορώ να πω. Και αν οι μάγειρες αγάπησαν τα gluten free, τα vegan, τα τοπικά, τα χειροποίητα και τα όλα «με λίγο πορτοκάλι-τριαντάφυλλο-βανίλια», σερβιρισμένα σε φουτουριστικής/μινιμαλιστικής αισθητικής πιάτα, ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού αποφασίζει να απαιτήσει την επιστροφή του κανονικού στη γαστρονομία.

DSC_0029

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 
Η λέξη Normcore (2013), φτιάχτηκε από το NORMAL και το HARDCORE και περιγράφει αυτό που λένε οι δύο λέξεις: τον υπερβολικά κανονικό, εκείνον που επιλέγει να μη διαφοροποιείται από το μέσο όρο. Σε ένα κόσμο που μέχρι σήμερα κυριαρχούν τα μούσια, τα τατουάζ, τα personalized αγαθά και η «πρόσεξε με είμαι τόσο μοναδικός» hipster συμπεριφορά, το ουδέτερο αυτό lifetyle είναι τόσο hipster που είναι το επόμενο hipster. Είναι η επανάσταση εκείνων που έχουν κουραστεί από το να είναι διαφορετικοί ή από τους διαφορετικούς τριγύρω τους. Normcore θεοί είναι ο Steve Jobs (τζιν, λευκά αθλητικά, μαύρο ζιβάγκο), o Giorgio Armani (μαύρο t shirt, τζιν), o Alexander Wang (λευκό t shirt, τζιν), οι νεαροί με το μπεζ παντελόνι, λευκό φανελάκι, λευκά αθλητικά, ανώνυμη ζακέτα τα κορίτσια με τα no logo μπλουζάκια και τα ρούχα σε ουδέτερα χρώματα.
Η νέα αυτή κουλτούρα είναι καθησυχαστική σαν το πιο hipster comfort food που μπορεί κανείς να φανταστεί. Ένα «ζήτω!» που είναι ok να είσαι mainstream.

The Normcore Gastronomy
Αν τα logo είναι αυτά που ορίζουν τον άνθρωπο, η απουσία τους στην περίπτωση αυτή είναι τόσο σημαντική που είναι και το βασικό αναγνωριστικό χαρακτηριστικό. Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς εμφανή logo. Φανταστείτε ένα εστιατόριο που δεν επενδύει σε ακριβά-αναγνωρίσιμα στοιχεία και μία κουζίνα που αν και είναι avant garde ή γαστρονομική δεν ακολουθεί τη νόρμα και είναι απόλυτα natural στο στήσιμο, τη γεύση, τα χρώματα. Μία κουζίνα απροσχημάτιστη, χωρίς διάθεση εντυπωσιασμού. Σα να φοράς ένα άνετο λευκό πουλόβερ το χειμώνα.

Αδυναμίες
To σχεδόν χορτοφαγικό εστιατόριο του Alain Ducasse στο Plaza Athenee.

Το not chefy plating του Olie Dabbous.

Η ουδέτερη χρωματική παλέτα στα πιάτα του Ignacio Mattos για το Estela NYC.

Τo arty αλλά casual platting της Camille Becerra στο Navy NYC.

Τα σνομπ απλότητας σκεύη σερβιρίσματος της suite one studio

Τα λευκά, απλά no name σερβίτσια.

To να μην έχεις προσπαθήσεις και πάρα πολύ.

Τα λευκά αθλητικά.

Mία norm core playlist.

Just Normcore εδώ.

Η πρώτη normcore της χώρας. Η Δήμητρα Παπαδοπούλου ως Δήμητρα που κάνει τη Μαριγώ στα Λυκαβείτεια 92.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: