ΤΑ ΛΑΔΕΡΑ

DSC_0099

Η ελληνική κουζίνα έχει να δείξει μία μεγάλη επιλογή από πιάτα που στηρίζονται στα λαχανικά εποχής, μαγειρεύονται στην κατσαρόλα (one pot που λένε και οι ξένοι) και είναι νόστιμα από μόνα τους, χωρίς κάποιο κρεατικό ή ψάρι, όχι ό,τι δε μπορεί κανείς να προσθέσει -αυτό είναι μία άλλη ιστορία. Εμείς θα μιλήσουμε για την ιστορία που θέλει κανείς να φτιάξει ένα φαγητό με λαχανικά εποχής,  ένα λαδερό που λέμε ακόμη και τώρα.

Αυτού του είδους τα πιάτα είναι πεντανόστιμα, αρκεί να προσέξει κανείς κάποια πράγματα, τα εξής δύο.

Να μη τα νεροβράσει και να μη τα κάψει. Και αν το δεύτερο μοιάζει εύκολο -το κοιτάς και έχεις το νου σου, το άλλο είναι ας μη μιλήσω. Είμαι άνθρωπος που πιστεύει πως ακόμη και αν υπάρχουν πολλές αποδεκτές εκδοχές για ό,τιδήποτε, η απόλυτη εκδοχή είναι μία. Ο αρακάς δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Για να φτιάξουμε λοιπόν τον αρακά υπέρτατο, χρειαζόμαστε τον καλύτερο αρακά που μπορούμε να βρούμε, τώρα είναι η φάση του, και την τεχνική που θα δούμε πιο κάτω.

Το κάθε φαγητό κατσαρόλας αυτού του ύφους χρειάζεται τα εξής δύο πράγματα

1. Μία πλούσια και δεμένη σάλτσα ντομάτας.

2. Ζωμό, σόρι αλλά θέλει ζωμό -πώς να το κάνουμε.

Σάλτσα ντομάτας

4 μεγάλα κρεμμύδια, γύρω στο κιλό είναι αυτά, κομμένα σε χοντρές φέτες

4 μεγάλες ντομάτες χωρίς φλούδα περασμένες στον τρίφτη ή 2 κονσέρβες ντομάτας

1 σκελίδα σκόρδο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. βούτυρο

αλάτι

ζάχαρη

πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το λάδι, το βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη σε μία κατσαρόλα και ανάβουμε το μάτι στο 1/3 της έντασης. Αυτό σημαίνει σε χαμηλή φωτιά. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε έτσι για είκοσι τουλάχιστον λεπτά. Αν η φωτιά είναι χαμηλή θα χρειαστεί μισή ώρα για να γυαλίσουν τα κρεμμύδια, να μείνουν τα μισά σε όγκό και να γίνουν γλυκά. Μη βιαστείτε. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ωμό/καμμένο κρεμμύδι στο φαγητό. Επίσης μην πιστεύεται τα βιβλία που λένε πως η διαδικασία αυτή χρειάζεται μερικά λεπτά. Όχι! Δε χρειάζεται μερικά λεπτά, χρειάζεται μισή ώρα.

Τότε είναι η στιγμή που προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και θα την αφήσουμε να σιγοβράζει χωρίς καπάκι για 40 τουλάχιστον λεπτά. Στο τέλος, διορθώνουμε τη γεύση με πιπέρι ή μυρωδικά. Αν φτιάχνουμε μεγάλη ποσότητα για να την έχουμε εύκαιρη, είναι καλό να είναι όσο πιο ουδέτερη γίνεται.

για τον αρακά

υλικά για 4 άτομα

500 γρ. αρακάς

200 γρ. καρότα κομμεένα σε φέτες ιδανικά καροτάκια

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, όχι τριμμένο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

μία κούπα σάλτσα ντομάτας

3 κούπες ζεστό ζωμό λαχανικών

αλάτι

ζάχαρη

πιπέρι

άνηθος ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Σε μία ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι και το λάδι, αλατίζουμε, βάζουμε τη ζάχαρη, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσει. Θα χρειαστεί ένα τέταρτο. Όταν το κρεμμύδι είναι έτοιμο, προσθέτουμε τα καρότα και τον αράκαι και αφήνουμε για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και το ζωμό και μαγειρεύουμε για ένα τέταρτο χωρίς καπάκι σε χαμηλή φωτιά. Όταν ο αρακάς και τα καρότα είναι μαλακά αλλά ακόμη κρατάνε, προσθέτουμε τον άνηθο. Σερβίρουμε χλιαρό.

Tips!

Αν κάψουμε το κρεμμύδι, που δε θα το κάψουμε αν μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, το πετάμε και πάμε από την αρχή.

Αν χρειαστεί επιπλέον υγρά, προσθέτουμε ζεστό ζωμό, όχι κρύο.

Αν βρούμε στην αγορά μικρά καροτάκια, δεν τα κόβουμε. Αν βάλουμε μεγάλα τα κόβουμε σε φέτες ή καρεδάκια στο μέγεθος του αρακά.

Με αυτή τη συνταγή φτιάχνουμε και άλλα παρόμοια πιάτα. Φασολάκια, πατάτες μπλουμ, μπάμιες.

Δεν ζαλίζουμε με ανακάτεμα. Θα γίνει πουρές.

Ο ζωμός γίνεται σιγοβράζοντας λαχανικά που έχουμε για πέταμα. Στραγγίζουμε και χρησιμοποιούμε.

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: