SANI GOURMET 2015: Τhe silk road from Beijing to Rome

team photo

Με ένα εντυπωσιακό party στο pop up Sani Pier ξεκίνησε φέτος το Sani Gourmet 2015.

Η προβλήτα που επενδύθηκε με υφάσματα σε έντονα χρώματα κατέληγε σε ένα εντυπωσιακό oyster bar, ενώ ένα δεύτερο spot φιλοξένησε αποξηραμένα μυρωδικά, καρπούς και μυρωδικά της της Άπω και Εγγύς Ανατολής. Καλεσμένοι, συνεργάτες, διοργανωτές και οι προσκεκλημένοι chef, η κορυφαία γαστρονομική διοργάνωση υποδέχτηκε τους καλεσμένους της σε ένα σκηνικό που ετοίμασε ο Μάριος Ελευθεριάδης, στήνοντας για ακόμη μία φορά το απόλυτο party της χρονιάς.

Δέκα χρόνια πριν το Sani Gourmet ξεκίνησε ως ένα τριήμερο φεστιβάλ γεύσης, για να συνεχίσει σε μία εβδομάδα διεθνώς αναγνωρισμένων σεφ τον επόμενο χρόνο. Τα επόμενα χρόνια μερικοί από τους σπουδαιότερους επαγγελματίες του χώρου της μαγειρικής, βρέθηκαν στα εστιατόρια του Sani Resort για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους κάνοντας την περιοχή αυτή κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό. Ο Eric Frechon, το αστέρι της γαλλικής κουζίνας με τρία αστέρια Michelin, ο ανανεωτής της ιταλικής σκηνές Andrea Berton με δύο αστέρια Michelin, ο καταλανός avant garde Santi Santamaria, η Clair Smyth -δεξί χέρι του Gordon Ramsey επί σειρά ετών, η ελληνικής καταγωγής -super star της μαγειρικής στις Ηνωμένες Πολιτείες- Cat Cora, είναι μερικοί μόνο από τα ονόματα που βρέθηκαν κοντά μας για ετοιμάσουν και να σερβίρουν μερικά από τα πιο εμβληματικά τους πιάτα, σε βραδιές που θα μας μείνουν αξέχαστες. Το 2009, η ενότητα Rising Stars φιλοξενεί τον Βασίλη Καλλίδη, τον Χρόνη Δαμαλά και το Γιώργο Βενιέρη, στα πρώτα τους βήματα στο χώρο τότε, παρουσιάζοντας γεύσεις που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια. Το 2011, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και η Νέα Ελληνική Κουζίνα, είναι το κεντρικό θέμα του Sani Gourmet. Σπουδαίοι chef και ανήσυχοι δημιουργοί, δίπλα σε μερικές από τις πιο γνωστές ελληνίδες μαγείρισες, η χρονιά αυτή είναι το ξεκίνημα μίας θεματικής ενότητας που κρατάει τρία χρόνια και συνοψίζει τη δυναμική της τοπικής γαστρονομίας, παρουσιάζοντας την στην Ελλάδα και τον κόσμο με τον καλύτερο τρόπο. Ήταν η χρονιά που γνωρίσαμε ξανά τα τοπικά μας προϊόντα, τα ελαιόλαδα, τα τυριά των μικρών παραγωγών, τα όσπρια, τα άγρια χόρτα και τα μυρωδικά της πατρίδας μας, προκαλώντας ταυτόχρονα το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ελληνική γαστρονομία και διατροφή. Το 2011 ήταν σημαντικό και για έναν ακόμη λόγο. Η διοργάνωση αγκαλιάζει τα νέα μέσα προσκαλώντας μερικούς από τους πιο δημοφιλείς food bloggers της εποχής μαζί με τους εκπροσώπους του τύπου, κίνηση που αποζημιώνει με ένα απρόσμενα επιτυχημένο media buzz. Το Sani Gourmet είναι πλέον ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός, συγκεντρώνοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον της νεοσύστατης foodie κοινότητας. Το 2014, ξεκινά η διαδρομή του Δρόμου του Μεταξιού, αφήνοντας μία σημαντική παρακαταθήκη στη συζήτηση του τρόπου με τον οποίο το φαγητό δένει πολιτισμικά την Ευρώπη με την Ασία -μία πορεία που θα ολοκληρωθεί το 2016.

Είχα την τύχη να βρεθώ στη διοργάνωση αυτή από τα πρώτα της βήματα. Έχω την αίσθηση πως το Sani Gourmet αναπτύσσεται με τα χρόνια με τον τρόπο που μεγαλώνει ένας ζωντανός οργανισμός. Με μάτια και αυτιά ανοιχτά, ορίζοντας τις εξελίξεις, ακούγοντας τους ανθρώπους, δείχνοντας τον δρόμο, φωτίζοντας τα σκοτεινά σημεία της διαδρομής. Είναι ταυτόχρονα απόλαυση, γνώση, ενημέρωση, μεταφράζοντας την παγκόσμια high end πληροφορία σε κάτι που μπορούμε να κατανοήσουμε με την καρδιά μας και να απολαύσουμε με τις αισθήσεις μας.

To κείμενο για το GLOW #104

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: