NORMCORE GASTRONOMY

DSC_0032_2

Επαναπροσδιορίζοντας τη σημασία της απλότητας στη γαστρονομία.

 

Eδώ και πέντε χρόνια, οι hipsters, κινήθηκαν πέρα από το mainstream, άφησαν γένια, έκαναν τατουάζ, φόρεσαν καρό πουκάμισα, στενά παντελόνια και κοκάλινα γυαλιά όρασης, ονειρεύτηκαν μία ζωή σε ένα τροχόσπιτο στο βουνό και έφεραν ένα σωρό νέα πράγματα στη γαστρονομία. Tα gluten free προϊόντα, το πράσινο φυλλώδες λαχανικό kale, τα πολύχρωμα καρότα, δημητριακά ξεχασμένα στο χρόνο όπως το φαγόπυρο, o αμάρανθος και η κινόα και σέρβιραν τα cocktails σε βαζάκι. Ήταν διαφορετικοί, ήταν μοναδικοί και αυτό φάνηκε και στο φαγητό τους. Τι συμβαίνει λοιπόν τώρα που οι hipsters και η μοναδικότητα τους είναι πλέον mainstream;

Με δύο λόγια

Ο όρος normcore, προέρχεται από τις λέξεις normal και hardcore και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014 για να περιγράψει την κατηγορία των ανθρώπων που ακολουθούν από πρόθεση μία υπερβολικά απλή εμφάνιση και στάση ζωής. Ο Steve Jobs, o Giorgio Armani, ο Alexander Wang, οι Proenza Schouler, έχουν κάτι κοινό: τα no logos μονόχρωμα ρούχα και τα άνετα αθλητικά παπούτσια. Το normcore είναι η σημαντικό γιατί είναι νέο, άνετο, κατανοητό, εύκολα αναγνωρίσιμο και προσιτό, είναι ένα non trend, αυτό που μένει όταν αφαιρέσουμε κάθε περιττό. Με ποιόν τρόπο αυτό επηρεάζει τον τρόπο που τρεφόμαστε;

Οι διατροφικές συνήθειες σήμερα καθορίζουν την εικόνα μας με τον ίδιο τρόπο που κάνει το ντύσιμο. Καταναλώνουμε φαγητό και εστιατόρια για τον ίδιο λόγο που καταναλώνουμε αισθητική: για να γίνουμε κομμάτι μίας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας. Και αν ο κόσμος είναι γεμάτος από επιλογές ο άνθρωπος επιθυμεί να βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους που του μοιάζουν ή επιδιώκει να μοιάσει. Το normcore στην ουσία του χαρακτηρίζεται από τη συνειδητή απλότητα, την άνεση, την καθαρότητα στη φόρμα και την κανονικότητα, αρχές που διέπουν και τον νέο τρόπο διατροφής.

Τhe basics

Επιστρέφουμε λοιπόν στα βασικά, όχι με τον ρομαντικό hipster τρόπο αλλά ουσιαστικά με αποτέλεσμα το φαγητό να απλοποιείται τόσο που να γίνεται εξαιρετικά σύνθετο. Η νέα γαστρονομία απορρίπτει την πολυπλοκότητα του avant garde και την απλοϊκόητα του casual φαγητού, επαναπροσδιορίζοντας την ουσία του απλού. Αφήνει στο πλάι τους εντυπωσιακούς αφρούς και υφές, την ελιά που έγινε ζωμός και στη συνέχεια σφαίρα, τη ντομάτα που πέρασε από αφυγραντήρα για να γίνει τραγανός κύβος. Απορρίπτει τo κρέας που σερβίρεται με τον κλασικό τρόπο όχι γιατί είναι παλιό αλλά γιατί είναι σύνθετο και συνεπώς εκτός της νέας λογικής. O normcore star chef είναι ο Olli Dabbous, o πιο περιζήτητος βρετανός chef, ο οποίος σερβίρει στο εστιατόριο του φαγητό που αν και είναι πολύπλοκο, φαίνεται απλό, not chefy όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος. Ο πιο περιζήτητος βρετανός chef, σερβίρει γεύσεις που αν και φαίνονται απλά δεν είναι καθώς δουλεύει με κλασικό τρόπο αλλά σύγχρονη μέθοδο, δημιουργώντας πιάτα γεμάτα ένταση ενώ το platting είναι υπερβολικά απλό, στα όρια του minimal. H Camille Becerra στο Navy Cafe NYC, σερβίρει μία πιο προσωπική και pop normcore κουζίνα με βάση τα θαλασσινά ενώ ο Ignatio Mattos στο νεούρκέζικο Estella, σερβίρει τα υλικά στην απλότητα τους, χωρίς υπερβολική επεξεργασία, σε ήπιες μονοχρωματικές συνθέσεις ανανεώνοντας τον όρο tapas & wine bar. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να επέμβω  στη φυσική τελειότητα» λέει ο ίδιος περιγράφοντας τη δουλειά του και θέτοντας με τον καλύτερο τρόπο τη βασική αρχή της νέας εποχής.

Για το  GLOW FLAVOR #7.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΑΛΙΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ www.majeriko.gr

PLUS! Cook the Trend.  Οι συνταγές εδώ.

DSC_0023_2

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: