Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ

Προορισμοί, γεύσεις και προϊόνα που αξίζει να αναζητήσουμε το φετινό καλοκαίρι.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΠΑΡΑΝΗΣ

ILLUSTRATION ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΥΝΤΑΝΗΣ

NATASA513

 

Η Ελλάδα είναι ο ήλιος, η θάλασσα και ο μυθικός πολιτισμός των προγόνων μας, ένα τέλειο σενάριο ευτυχίας. Η καλοκαιρινή εικόνα κάθε ταξιδιώτη ολοκληρώνεται με τη θέα στο Αιγαίο, τη θάλασσα που η μία της άκρη βρέχει τον Έβρο και η άλλη καταλήγει στην Κρήτη. Aν υποθέσουμε πως ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς μία χώρα είναι να γευθεί το φαγητό της, τότε η Ελλάδα έχει να προσφέρει μία ολοκληρωμένη εμπειρία. Με περισσότερα από εκατό προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, οι θησαυροί της ελληνικής γεύσης είναι ο ιδανικός οδηγός για δουμε τον τόπο μας με μία νέα ματιά. Ελαιόλαδο, κρασί, τυριά, μέλι, μαστίχα, κρόκος, ο τόπος μας έχει να δείξει προϊόντα εντυπωσιακής γεύσης, ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας. Η τοπική γαστρονομία, όπως καθορίζεται από τη γεωγραφία, το κλίμα και τις ανθρώπινες συνήθειες φέρει τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά του κάθε λαού και είναι ένας ισχυρός πολιτισμικός δείκτης για κάθε κοινωνία. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν ένα ταξίδι από τη μία στην άλλη άκρη της χώρας.

Στο ανατολικό σύνορο

Αφετηρία μας η Ανατολίκη Μακεδονία. Ο Έβρος είναι το γεωγραφικό σύνορο μας με την Τουρκία και τη Βουλγαρία και ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια τη Ευρώπης. Στην έφορη κοιλάδα που σχηματίζεται οι κάτοικοι της περιοχής, ασχολούνται με τη γεωργία και κυρίως με την κτηνοτροφία. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται επίσης αρκετοί συνεταιρισμοί, γνωστοί για τις τοπικές παραλαγές ζυμαρικών και γλυκών του κουταλιού. Προς τα δυτικά, στην περιοχή της Δράμας και της Καβάλας, οι συνθήκες είναι ιδανικές για τους αμπελουργούς να καλλιεργήσουν και να οινοποιήσουν μερικά από από τα πιο δημοφιλή κρασιά ενώ  στη Θάσο, βρίσκουμε το γλυκό του κουταλιού καρυδάκι, με έντονο άρωμα και εξαιρετικό αρωματικό χαρακτήρα. Στο βορειο ανατολικό τμήμα του νομού Σερρών, η λίμνη Κερκίνη είναι ένας μοναδικός προορισμός. Ένας σημαντικός υδροβιότοπος, με σπάνια είδη φυτών και πουλιών, η τοπική κουζίνα είναι πλούσια σε άγρια χόρτα και ψάρια του γλυκού νερού ενώ ο καβουρμάς, τα γαλακτοκομικά και τα τυριά από βουβαλίσιο γάλα είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάσουμε.

Κεντρικά

Στην κεντρική Μακεδονία συναντάμε δύο προορισμούς για τους λάτρεις του κρασιού. Πρώτη στάση στη Νάουσα την πατρίδα του Ξινόμαυρου. Το ερυθρό αυτό κρασί, οινοποιείται εδώ και χρόνια με τον ίδιο τρόπο, ενώ τα περισσότερα από τα οινοποιεία της περιοχής είναι επισκέψημα και αξίζουν μία στάση για μία ξενάγηση. Στις αρχές της άνοιξης, τα ανθισμένα δέντρα στους οπωρόνες της ευρύτερης περιοχής γεμίζουν λουλούδια δημιουργώντας ένα σκηνικό παραμυθιού. Ροδακινιές, κερασιές, μηλιές, βερυκοκιές, τα φρούτα που παράγονται εδώ τους μήνες του καλοκαιριού είναι η καρδιά της τοπικής οικονομίας και γαστρονομίας. Λίγο πιο κάτω, στη Γουμένισσα, το Ξινόμαυρο δίνει το ομώνυμο κόκκινο κρασί με ισχυρή προσωπικότητα και δυνατό σώμα ενώ στην εποχή του τρύγου, οι άνθρωποι της κρασιού στήνουν μία γιορτή που αξιζει να ζήσει κανείς.

Θεσσαλονίκη!

Η πόλη που το καλό φαγητό είναι διαθέσημο παντού, που η μέρα ξεκινά με σαλέπι και τραγανό κουλούρι για να συνεχιστεί σε ένα τραπέζι με μεζέδες και φίλους αργά το απόγευμα. Οικονομικό και εμπορικό κέντρο, η Θεσσαλονίκη ανέπτυξε από τα πρώτα χρόνια έναν εξαιρετικά ενδιαφέρον γαστρονομικό χαρακτήρα.  Εδώ και χρόνια, προϊόντα από κάθε σημείο της Ελλάδας και του κόσμου, φθάνουν καθημερινά στις μεγάλες κεντρικές αγορές ενώ οι ντόπιοι, τους δίνουν τη δική τους ερμηνεία, δημιουργώντας πιάτα που κατάφεραν να μείνουν αξεπέραστα στο πέρασμα των χρόνων. Η πόλη έχει να δείξει μαγείρισες που η φήμη τους αγγίζει τα όρια του μύθου, συνταγές που αποτέλουν τη βάση της αστικής ελληνικής κουζίνας και εστιατόρια που αποτελούν γαστρονομικό προορισμό. Η ζωή τους ζεστούς μήνες μεταφέρεται στη Χαλκίδικη – ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός. Γαλανά νερά, μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και πευκοδάση, συνθέτουν έναν τόπο με έντονες εναλλαγές και ισχυρό χαρακτήρα. Η περιοχή φήμίζεται για τα τυροκομεία της, τις βρώσιμες ελιές, το ελαιόλαδο, το κρασί, τα αμπελόφυλλα και εξαιρετικής ποιότητας μέλι. Στα ορεινά της σημεία, βρίσκουμε επίσης αρωματικά βότανα που καλλιεργούνται με φυσικό τρόπο και σπάνια αρωματικά μανιτάρια.

Στα Δυτικά

Ο Εθνικός Δρυμός των Πρεσπών, η λίμνη της Καστοριάς, το πανέμρφο Νυμφαίο, η Δυτική Μακεδονία είναι μία περιοχή που αξίζει να επισκευθούμε. Εδώ συναντάμε μία τριάδα ασυναγώνιστων προϊόντων. Τα φασόλια Πρεσπών και τα μεγαλόσπερμα Γίγαντες-Ελέφαντες Καστοριάς γίνονται ανάρπαστα σε όλο τον κόσμο και η γλυκειά, βαθιά γεύση της τοπικής ποικιλίας πιπεριάς που καλλιεργείται στη Φλώρινα μένει αξέχαστη σε όποιον τη δοκιμάσει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα δύο αυτά προϊόντα, μαγειρεμένα σε συνδιασμό, δημιουργούν κλασσικά πιιάτα της ελληνικής κουζίνας. Η περιοχή της Κοζάνης είναι γνωστή για ένα προϊόν – τον κρόκο. Το πολύτιμο αυτό φυσικό προϊόν, ένα εύθραστο άνθος λουλουδιού, συλλέγεται κάθε φθινόπωρο έχει χαρακτηριστικό άρωμα και χρώμα, χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως μπαχαρικό αλλά έχει και ευρεία φαρμακευτική χρήση.

Επόμενη στάση στην Ήπειρο, ένας τόπος ορεινός, ανάμεσα στο Ιόνιο Πέλαγος και την Πίνδο. Ζαγοροχώρια, Τζουμέρκα, Σύβοτα, το τοπίο εδώ είναι μοναδικό όποια εποχή και αν βρεθεί κανείς εδώ. Τα Ιωάννινα είναι η μεγαλύτερη πόλη, ένας τόπος γνωστός για τα τυροκομικά του προϊόντα, όπως το μετσοβόνε, ένα σκληρό καπνιστό τυρί και η μετσοβέλα, ένα ημίσκληρο, βουτυράτο τυρί που παράγεται από το Ίδρυμα Τοσίτσα. Στη Ζίτσα η τοπική ποικιλία Ντεμπίνα, δίνει ένα απολαυστικό αφρώδες κρασί που αξίζει να δοκιμάσετε, ενώ το Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο είναι ένα οινοποιείο που πρέπει να επισκεφθούμε.

Στη γη των Κενταύρων

Το Πήλιο, ένας τόπος βαθιάς φυσικής ομορφιάς, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της γαστρονομίας του τόπου μας. Ψάρια και θαλασσινά, κρεατικά, τα πικάντικα λουκάνικα με τα οποία φτιάχνεται το σπεντζοφάι, βότανα, άγρια χόρτα και ελιές συνθέτουν τη γαστρονομική ταυτότητα της περιοχής. Εδώ τα μαγειρέματα είναι απλά, γιατί η φύση γεμίζει τα πρϊόντα της με γεύση και άρωματα. Τσαγκαράδα, Μηλιές, Μακρυνίτσα, Ζαγορά, Πορταριά, Τρίκερι, όποιος και αν είναι ο προορισμός μη φύγετε χωρίς να πάρετε μαζί σας τα συγκλονηστικά γλυκά του κουταλιού, βότανα και τουρσιά από άγρια χόρτα όπως τα τσιτσίραβλα, το βλαστό της άγριας φιστικιάς.

Βόλος! Η πόλη που η κουλτούρα του μεζέ ζει μεγάλες στιγμές. Εδώ όλα φαίνεται να έχουν συνωμοτίσει προς όφελος της απόλαυσης και της καλοπέρασης. Εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη από τη θάλασσα και τον κάμπο, μοναδικό location και διάθεση -ο πιο σημαντικός παράγντας όλων. Η ζωή στην πόλη κυλά ηδονικά με τις παρέες να μαζέυονται νωρίς το μεσημέρι στα τσιπουράδικα της πόλης, λίγο πριν επιστρέψουν για την απαραίτητη μεσημεριανή σιέστα -μία αξία αδιαπραγμάτευτη και σταθερή. Μην παραλείψετε να δοκιμάστε την πάστα φούρνου, ένα όνειρο φτιαγμένο από αφράτη κρέμα, ένα γλύκισμα-μύθο, με τη συνταγή να χάνεται πίσω από μισόλογα και ψιθύρους.

Στερεά Ελλάδα και Εύβοια

Το Μεσολλόγι, στη λιμνοθάλασσα με τα παραδοσιακά σπιτάκια των ψαράδων να δημιουργούν ένα μοναδικής ομορφιάς σκηνικό είναι γνωστό για το περίφημο αβγοτάραχο, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα, premium ελληνικά προίόντα. Τα αβγά του θυληκού κέφαλου, μετά από σχετική επεξεργασία δίνουν το προϊόν που αγαπήθηκε με πάθος από σπουδαίους δημιουργούς γεύσης. Η Έυβοια από την άλλη πλευρά είναι γνωστή για τα λευκά σύκα της Κύμης, που επεξεργάζονται με φυσικό τρόπο για να διατηρήσουν το χαρακτηριστικό τους χρώμα και να αναπτύξουν μία λεπτή υπόξινη γεύση.

ΠελοπόνησσοςΤαϋγετος, Πάρνωνας, Χέλμος, οι ορεινοί όγκοι και η θαλασσινή αύρα, είναι οι ιδανικές συνθήκες για να δημιουργηθούν μερικά από τα πιο αγαπημένα κρασιά. Η Νεμέα, το φρουτώδες ερυθρό κρασί από την ποικιλία Αγιωργήτικο, η Μαντίνεια, το κομψό και φρουτώδες λευκός από Μοσχοφίλερο, αλλά και πολλές ακόμη λιγότερο γνωστές ποικιλίες, κάνουν την Πελοπόνησσο κορυφαίο οινοτουριστικό προορισμό. Τα προϊόντα του ελαιοδέντρου χαρίζουν στην περιοχή ένα ακόμη πλεονέκτημα. Οι βρώσιμες ελιές Καλαμάτας, είναι χωρίς αμφιβολία η πιο γνωστή ελιά παγκοσμίως ενώ τα ελαιόλαδα που παράγονται από τις τοπικές ποικιλίες Κορωνέικη, Λαδολιά και Μανάκι εμφιαλώνονται για να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο. Εδώ βρίσκουμε και το μοναδικό οπωροκηπευτικό με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, την Τσακώνικη μελιτζάνα. Με έντονο μωβ χρώμα, ασυναγώνιστη φυσικά γλυκειά γεύση και πολύ μικρή παραγωγή, το συγκεκριμένο λαχανικό κάνει τα καλοκαιρινά μαγειρέματα αξέχαστα. Στην περιοχή αξίζει ακόμη να δοκιμάσουμε τα ξακουστά κόκκινα μήλα, τοπικά τυριά όπως τη σφέλα με την ιδιαίτερα πιπεράτη γεύση αλλά και το μέλι.

Στα νησιά

Τα νησιά της χώρας έχουν να δώσουν μερικά από τα πιο ιδιαίτερα και δημοφηλή προϊόντα του τόπου. Οι κάτοικοι τους, λόγω του αποκλισμού τους από την υπόλοιπη χώρα έχουν αναπτύξει τα προϊόντα τους με τρόπο που να τα κάνει ξεχωριστά. Τα κουμ κουάτ της Κέρκυρας, ένα πορτοκάλι σε μικρογραφία είναι περιζήτητο στη ζαχαροπλαστική και στην αρωματοποιεία, η μαστίχα της Χίου, το αρωματικό ρετσίνι του μαστιχόδεντρου είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο, η παλαιωμένη γραβιέρα Αρσενικό και το κίτρο της Νάξου είναι υπέροχο ως γλυκό του κουταλιού ή λικέρ. Οι Κυκλάδες δίνουν μία σειρά εξαιρετικών προϊόντων. Στη Μύκονο βρίσκουμε τη λούτζα, ένα φρέσκο αλλαντικό από χοιρινό και βότανα, το τοπικό τυρί κοπανιστή, στην Τήνο το αγγιναράκι σε διάφορες παραλλαγές, στη Σαντορίνη έχουμε τη φάβα, το άνυδρο ντοματάκι και τα κρασιά από τη λευκή ποικιλία Ασσύρτικο, στη Σάμο το τοπικό γλυκό κρασί, στη Σύρο το πικάντικο τυρί Σαν Μιχάλη και τα γεμιστά σύκα, στη Μυτιλήνη ούζο, αποστάγματα και το Λαδοτύρι ένα από τα πιο εκλεκτά ελληνικά τυριά, στην Αλόννησο αλιέυεται ο τόνος η φήμη του οποίου έχει ξεπράσει τα σύνορα της χώρας μας. Στην Αίγινα, καλλιεργείται το φιστικόδεντρο που στηρίζει την τοπική οικονομία με τον εξαιρετικής νοστιμίας καρπό του και στη Λήμνο το Μοσχάτο στη γλυκειά του οινοποίηση δίνει ένα κρασί που κάθε του γουλιά μένει αξέχαστη.

Η Κρήτη τέλος είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο της τοπικής γαστρονομίας. Με ιδαίτερη ανεπτυγμένη αίσθηση της γεύσης, ο ευλογημένος αυτός τόπος χαρίζει γεύσεις που μένουν αξέχαστες. Πιπεράτη γραβιέρα αλλά και βουτυράτα λευκά τυριά όπως ο ανθότυρος, ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, μέλι, άγρια χόρτα και βότανα, αποστάγματα και κρασιά, ό,τι και αν παράγεται στον τόπο αυτό έχει τον ήλιο της Μεσογείου μέσα του.

Λένε κάποιοι πως γνωρίζεις το τραπέζι είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις ένα νέο προορισμό. Αυτό το καλοκαίρι ας το δοκιμάσουμε.

ΤIPS & TRICKS

Ξεκινήστε μία συλλογή με μονοποικιλιακά ελαιόλαδα. Ταιριάζουν ιδανικά με τις φρέσκες σαλάτες με λαχανικά εποχής.

Μία παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης, ένα κομμάτι αρσενικό Νάξου, η βουτυράτη Μετσοβέλα, το καλαθάκι Αγιού Όρους και το κασέρι Θεσσαλονίκης συνθέτουν το τέλειο cheede board. Σερβίρεται τα με παξιμαδάκια, ξερά και φρέσκα φρούτα, θυμαρίσιο μέλι ή γλυκό του κουταλιού.

Βάλτε στην κάβα σας μερικές φιάλες ελλήνων οινοπαραγωγών. Το Ασύρτικο και το Μοσχοφίλερο είναι το τέλειο ζευγάρι για τα καλοκαιρινά πιάτα με πολλά λαχανικά και φρέσκα μυρωδικά.

Φτιάξτε ένα παγωμένο ρόφημα με βότανα, χυμό φρούτων και κρόκο Κοζάνης. Σερβίρεται το σε μία μεγάλη κανάτα με φέτες λεμονιού.

Χρησιμοποιείστε όσπρια, λαχανικά και φρέσκα μυρωδικά για να φτιάξετε μία καλοκαιρινή σαλάτα. Αφήστε τη για λίγο στο ψυγείο πριν τη σερβίρεται δροσερή.

THE LIST

Τα αγαπημένα μας προϊοντα ανά προορισμό.

Στο Βόλο, αναζητήστε τα λουκούμια από πετιμέζι στον Παππού, κοντά στην κεντιρκή πλατεία.

Στην Πάτρα θα βρείτε το τοπικό λικέρ που ονομάζεται Τεντούρα Πατρών και έχει σύνθετη γεύση από κανέλα, γαρύφαλο και άλλα μπαχαρικά.

Στην Τήνο, απολαύστε ένα δείπνο στο εστιατόριο Θαλασσάκι. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την τοπική μπύρα Nisos.

Αγαπάμε τα ελληνικά τουρσιά, όπως τα αμπελοβλάσταρα της Μαριάννας από Χαλκιδική.

Στην Κρήτη δοκιμάστε τα αναψυκτικά Γεράνι. Η γκαζόζα έχει τη γεύση των παιδικων μας χρόνων.

Στις Κυκλάδες θα βρείτε φοβερή ρεβυθάδα. Η καλύτερες μαγειρεύονται σε μεγάλα κεραμικά σκεύη, για όλο το βράδι και σερβίρονται στα τοπικά πανυγήρια. Αναζητήστε τα.

Στην Κεφαλονιά δοκιμάστε την κρεατόπιτα που φτιάχνεται με την παραδοσιακή συνταγή.

Μαστίχα Χίου και Κίτρο Νάξου είναι ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει ένα γεύμα. Σερβίρεται το με ένα παγάκι αλλά όχι παγωμένο.

Στον Τύρναβο θα βρείτε εξαιρετικά αποστάγματα.

Advertisements

One Comment

Add yours →

  1. Γιατί η κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα είναι διατροφικός θησαυρός και μάλιστα αποκλειστικά ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ;
    Ανακαλύψτε το εδώ:
    https://greekraisins.wordpress.com/
    https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/
    http://goo.gl/GdRG1R

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: