THE NORDIC COOK BOOK/KROPPKAKOR

DSC_0226

Το πιο όμορφο πράγμα στη Στοκχόλμη είναι αυτό το σκοτεινό σκανδιναβικό φως που φωτίζει τα κτίρια με τις σκούρες, μεταλλικές, gothic στέγες και τους καλοντυμένους ανθρώπους στους δρόμους της πόλης. Είναι στιγμές που το κεφάλι σου πονάει από την ομορφιά, το φαγητό εδώ έχει άλλους κανόνες από αυτούς που ξέρουμε, η μαγειρική του κρέατος είναι άλλη υπόθεση, το βούτυρο υπάρχει παντού ενώ η γλυκειά γεύση από τα κόκκινα βατόμουρα υπάρχει παντού. Θα πρέπει να είστε έτοιμοι για την κυριαρχία αυτής της γλυκιάς γεύσης.

Στις μεγάλες κεντρικές αγορές τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εισαγωγής και ακριβά, ο πάγκος του χασάπη έχει ό,τι κρέας μπορείς να φανταστείς, ένα σωρό σάλτσες και αρωματικά βούτυρα και στο section των θαλασσινών υπάρχουν τεράστια καβούρια, κόκκινοι αστακοί και μεγάλες γαρίδες. Το καλύτερο στις αγορές αυτές είναι πως μπορείς όλα αυτά μπορείς να τα δοκιμάσεις εκεί. Ότι πιο φρέσκο και καλό δηλαδή.

Τα kroppkakor είναι μεγάλα, σαν μία γροθιά και γεμισμένα με καπνιστό bacon ή κιμά. Μαγειρεύονται σε ζωμό κρέατος και σερβίρονται με βούτυρο και μαρμελάδα κόκκινων φρούτων που δεν είναι κακή ιδέα. Η συνταγή που ακολουθεί είναι η συμμετοχή μου για blog awards που διοργανώνει το BHMA Gourmet, ψήφος με κλικ εδώ. Πήρα σα βάση τη συνταγή του Magnus Nilsson ο οποίος υπογράφει το Nordic Cook Book για τις εκδόσεις Phaidon. 800 απολαυστικές σελίδες με το folklore της Σκανδιναβίας, τη ζωή των ανθρώπων στα χιόνια, αν πρέπει να έχετε ένα μόνο scandi βιβλίο, ας είναι μόνο αυτό. Μακάρι να μπορούσα να τον ευχαριστήσω ο ίδιος.

Kroppkakor με χωριάτικο λουκάνικο

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό πατάτες για πουρέ

1 μεγάλο αβγό

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 lt ζεστό νερό

2 μερίδες Knorr ζωμός βοδινού σπιτικός

1/2 kg χωριάτικο λουκάνικο, σε 8 κομμάτια

1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κύβους, γεμίζουμε μία κατσαρόλα με κρύο νερό, βάζουμε τον ένα ζωμό και βράζουμε για 25΄, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Κάνουμε τις πατάτες πουρέ, βάζουμε το αβγό και τις 2 1/2 κούπες αλεύρι και ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μία ωραία ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη μισή ώρα στο ψυγείο. Χωρίζουμε σε 8 κομμάτια και πλάθουμε μπάλες. Σε κάθε μπάλα βάζουμε ένα κομμάτι λουκάνικου, κλείνουμε καλά ξανά, αλευρώνουμε με το υπόλοιπο αλεύρι και αφήνουμε για άλλα 20΄στο ψυγείο.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ζεστό νερό και τον δεύτερο ζωμό. Όταν το βράσει, βάζουμε τα Kroppkakor με προσοχή και τα αφήνουμε να βράσουν για 20΄-25΄. Όταν ανέβουν στην επιφάνεια είναι έτοιμα. Σερβίρουμε με φρέσκο βούτυρο, κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι και μαρμελάδα κόκκινων φρούτων, αν θέλουμε, εγώ σόρι αλλά δε θέλουμε.

DSC_0231

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: