TOUT ES POSSIBLE

november rain 1

Το 2010 η Mimi αφησε το διαμέρισμα της στο Παρίσι για να μετακομίσει σε μία αγροικία στο Médoc, μία χερσόνησο βορειοδυτικά του Bordeaux που φημίζεται για τα επιβλητικά chateaux, τα κρασιά και τη γραστρονομίας της. Αυτό είναι το τρίτο φθινόπωρο που περνάει εδώ, με τον σύζυγο της, τα έξι τους παιδιά και τους 14 σκύλους.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΠΑΡΑΝΗΣ

PHOTOGRAPHY ODDUR THORISSON

Η απόφαση να ζήσουμε στο Médoc ήταν το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσαμε να κάνουμε στα παιδιά μας. Ήταν ένα όνειρο ζωής και μία απόφαση που πήραμε σε ένα βράδυ. Μεγάλωσα στη Σαγκάη, σπούδασα και έζησα στη Σιγκαπούρη, το Λονδίνο, και το Παρίσι. Εκεί ήταν που γνώρισα τον σύζυγό μου, τον Oddur, o οποίος είναι Ισλανδός. Κάπως έτσι ξεκίνησε μία διαδρομή ανάμεσα στο Παρίσι και το Ρεϊκιαβίκ, μέχρι που καταλήξαμε στο Παρίσι. Δούλεψα στην τηλεόραση για δέκα χρόνια όταν με τη γέννηση του πρώτου μας παιδιού, αποφάσισα ό,τι θέλω έναν τρόπο ζωής που να ταιριάζει σε μία μητέρα. Ήταν μία απόφαση που ήρθε φυσιολογικά. Δεν χρειάστηκε καμία δέυτερη σκέψη.  Η μετακόμιση έγινε το φθινόπωρο του 2010 και οι πρώτες μέρες εδώ ήταν συναρπαστικές. Το Médoc είναι τα αμπέλια, ο ωκεανός, οι αμμόλοφοι, τα δάση με τα κωνοφόρα, οι κυνηγοί και οι surfers. Έχουμε την τυχη να ζούμε σε ένα από τα πιο αυθεντικά τμήματα της Γαλλίας.

Το φθινόπωρο είναι μία μεγάλη γιορτή.

Το σκηνικό αλλάζει από τις πρώτες κιόλας μέρες. Η εικόνα της αλλαγής της εποχή είναι έντονη. Οι μυρωδιές στην εξοχή είναι δυνατές, το φως έχει μία γλυκειά χρυσή απόχρωση και τα πρώτα μανιτάρια κάνουν την εμφάνιση τους. Καθώς οι μέρες γίνονται όλο και πιο μικρές, το δάσος γεμίζει από την υπέροχη μυρωδιά της βροχής τα πεύκα μοσχομυρίζουν και τα βατόμουρα έχουν το δικό τους χαρακτηρισικό άρωμα. Ο συνδιασμός τους είναι έντονος και χαρακτηριστικός. Η μυρωδιά αυτή γίνεται ακόμη πιο δυνατή στο τέλος της μέρας. Την ώρα αυτή το φως έχει μία υπέροχη λάμψη και είναι η ιδανική στιγμή για έναν περίπατο με τα παιδιά και τους σκύλους.

Μου αρέσει να ξυπνάω νωρίς. Το φθνόπωρο ξυπνάω πρώτη από όλους, φοράω τα ρούχα της πεζοπορίας και τις μπότες μου, πέρνω το καλάθι μου και ξεκινάω για μία βόλτα στο δάσος. Όταν επιστρέφω σπίτι το καλάθι αυτό είναι γεμάτο από μικρούς θησαυρούς. Μανιτάρια, άγριες κολοκύθες και βατόμουρα και διάφορους καρπούς. Τα απλώνω στο μεγάλο τραπέζι της κουζίνας και απολαμβάνω τον πρώτο μου καφέ. Η μυρωδιά και τα χρώματα γεμίζουν το χώρο και ζεσταίνουν την καρδιά μου. Αυτή είναι η έμπνευση για να γράψω και να μαγειρέψω.  Η κάθε συνταγή μοιάζει να είναι η δική τους ιστορία. Αυτή είναι η έμπνευση για να γράψω και να μαγειρέψω.

Το καλύτερο αυτή την εποχή στο medoc είναι….τα μανιτάρια πορτσίνι, ο τρύγος και όλες οι συγκέντρώσεις με φαγητό στην ύπαιθρο. Είναι μία γιορτή που κρατάει όλο το φθινόπωρο, μέχρι τα πρώτα μεγάλα κρύα, μία γιορτή αφιερωμένη στους καρπούς της γης, την πιο γεναιόδωρη εποχή του χρόνου.

The perfect lunch

Όταν έρχονατι φίλοι για φαγητό είναι μία ευκαιρία για γιορτή. Θέλω να τους μείνει αξέχαστο και για το λόγο αυτό προσπαθώ να μάθω τι είναι αυτό που πραγματικά τους αρέσει. Ως οικοδέσποινα μου αρέσει η αφθονία και θέλω να κακομαθαίνω τους καλεσμένους μου. Σχεδιάζω λοιπόν το menu ανάλογα με τις προτιμήσεις τους και συνήθως ξεκινάω με μία επίσκεψη στο χασάπη μου.

Αγαπημένες γεύσεις

 Η γλύκα της κολοκύθας, η στυφή γεύση των ωμών ξηρών καρπών, η γίηνη γεύση των μανιταριών porcini και τα κάστανα. Αγαπώ τη γεύση τους τόσο πολύ που μπορω να τα χρησιμοποιώ σε κάθε συνταγή που μαγειρέυω αυτή την εποχή. Με εμπνέυουν τα χρώματα και τα προϊόντα της εποχής. Συνήθως τα πιάτα που μαγειρέυω αυτή την περίοδο είναι πιο αρωματικά, ζεστά, πλούσια σε γεύση και περισσότερο σύνθετα.

Τα μυστικά μου για ενα τέλειο δείπνο

Αγαπώ το νόστιμο ψωμί, είμαι γαλλίδα και εμάς δε μας πειράζει να κάνουμε μερικά χιλιόμετρα παραπάνω για να αποκτήσουμε την τέλεια baguette. Επίσης διαλέγω μερικά μπουκάλια καλό κόκκινο κρασί και πολλά κεριά. Συνήθως υπάρχουν πολλά παιδιά, οπότε μου αρέσει να στήνω ένα μικρότερο δεύτερο τραπέζι για τα παιδιά δίπλα σε αυτό για τους μεγάλους. Φροντίζω να είναι πολύ όμορφο με χυμούς, νερό, φρούτα και τα αγαπημένα τους φαγητά. Έτσι όλοι περνάμε καλύτερα.

Ένα αξέχαστο δείπνο:

Πριν λίγο καιρό μας φιλοξένήσαμε κάποιους συγγενείς της μητέρας μου. Τους ετοίμασα λοιπόν κάποια πιάτα εμπνευσμένα από τη Σαγκάι, την πόλη που μεγάλωσα. Ήταν τόσο συγκινητικό !Αυτό το δείπνο θα μείνει σε όλους μας αξέχαστο.

Στο δάσος για μανιτάρια

Οι πρώτες μέρες του Οκτώβρη είναι ιδανικές για μάζεμα μανιταριών και τα πιο ποθητά μανιτάρια εδώ είναι τα porcini. Το κυνήγι τους συνοδεύεται από ένα σωρό μύθους και ιστορίες.  Ο κάθε συλλέκτης μανιταριών έχει το δικό του «μυστικό μέρος», που δεν αποκαλύπτει ποτέ. Υπάρχουν ιστορίες για κρυπτογραφημένους χάρτες, με ακατανόητα σύμβολα που οδηγούν σε ξέφωτα γεμάτα μανιτάρια, για τις «μάγισσες των μανιταριών» τις γυναίκες που μπορούν να αισθανθούν την ύπαρξη τους από μακρυά και να σε κατευθύνουν εκεί και για ανθρώπους που κληροδοτούν στους απογόνους τους τα μυστικά τους σημεία. Εμείς ήμασταν πολύ τυχεροί όταν ανακαλύψαμε ένα παραμυθένιο ξέφωτο κοντά στο σπίτι μας γεμάτο ροζ και λευκά κυκλάμινα και μανιτάρια. Τα παιδιά επέστρεψαν σπίτι με ένα καλάθι με τα πιο αρωματικά μανιτάρια που είχα δοκιμάσει ποτέ!

cc3a8pes-omelette

Μανιταρόσουπα

υλικά για τέσσερα άτομα

400 γρ. φρέσκα μαντιάρια πορτσίνι, σε λεπτές φέτες

1 κ.σ. βούτυρο

μία σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

ένα φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

1 κιλό πατάτες

3 κ.σ. βούτυρο

λίγο μοσχοκάρυδο

3 σκελίδες σκόρδο

6 κ.σ. κρέμα γάλακτος

2 κ.σ. μαϊντανό

αλάτι και πεπέρι

  1. Καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες σε μικρούς κύβους. Βάλτε τις σε μία κατσαρόλα μαζί με το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το σκόρδο. Βάλτε νερό. τόσο όσο να τις  καλύψει και αφήστε τες να βράσουν για είκοσι λεπτά. Όταν βράσουν περάστε τις πατάτες από τη μηχανή του πουρέ, προσθέστε στο βούτυρο, το πιπέρι και την κρέμα γάλακτος και αφήστε τη σούπα στο πλάι μέχρι να ετοιμάσετε τα μανιτάριά.
  2. Βάλτε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και αφήστε σε χαμηλή φωτιά να λυώσει. Προσθέστε το κρεμμυδάκι και το σκορδο και αφήστε τα για λίγα λεπτά να μαλακώσουν. Δυναμώστε την ένταση της φωτιάς και προσθέστε τα μανιτάρια. Σε αυτό το σημείο χρειαζόμαστε δυνατή φωτιά και ένα γρήγορο ανακάτεμα. Μετά από ένα-δύο λεπτά τα μανιτάρια είναι έτοιμα. Ανακατατέψτε με το μαϊντανό και σερβίρεται τη σούπας με μία μεγάλη κουταλιά από τα μανιτάρια.

Οι συμβουλές μου:

  1. Αλατίστε τα μανιτάρια στην αρχή του μαγειρέματος.
  2. Διαλέξτε ένα αρκετά μεγάλο για να τα μαγειρέψετε. Διαφορετικά δεν θα ψηθούν αλλά θα βράσουν μέσα στα υγρά τους.
  3. Δουλέψτε με γρήγορες κινήσεις και υψηλή θερμοκρασία.
  4. Τυλίξτε τα μανιτάρια σε μία στεγνή πετσέτα αν θέλετε να τα διατήρησετε για κάποιες μέρες στο ψυγείο.
Advertisements

2 Comments

Add yours →

  1. Κάθε φορά που παρακολουθώ το blog της μου κόβεται η ανάσα, η ποιότητα είναι σχεδόν κινηματογραφική.
    Εξαιρετικό το post που μας παρουσιάζεις με συνέντευξη από την ίδια. Όπως φυσικά κάθε ανάρτησή σου έχει κάτι το ιδιαίτερο και προσεγμένο να παρουσιάσει. Ευχαριστούμε πολύ!

    Καλή Χρονιά !!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: