FOOD TRENDS 2016

DSC_0014

Food trends 2016

Αυτά που θα θέλουμε να φάμε, να πιούμε, να ανεβάσουμε στο Instagram το 2016.

Το 2015 ήταν μία υπέροχη χρονιά.

Αγαπήσαμε το βούτυρο, όχι κάθε βούτυρο αλλά το φρέσκο βούτυρο γάλακτος, σερβιρισμένο με διάφορους τρόπους, όποιος δεν το έχει στο μενού του δεν ξέρει τι χάνει.

Αγαπήσαμε τη harisssa, δείτε πως να φτιάξετε τη σάλτσα και πως να την μαγειρέψετε εδώ.

Μαγειρέψαμε με ταχίνι και κουρκουμά. 

Καταλάβαμε τη σημασία της πρώτης ύλης. Αυτό που λέω είναι το εξής. Συνταγή: ντοματοσαλάτα. Πρώτη ύλη ντομάτα του Αυγούστου VS ντομάτα του Δεκέμβρη.

Επιστροφή στο ρετρό. Γαρίδες, 1000 islands σάλτσα, κρέπες γεμιστές, φαρφάλες με σολομό.

Το high end street food. Αυτό δεν είναι το σουβλάκι. Είναι ο όρος που περιγράφει την κατάσταση: θέλω βάλω Dior, δεν μπορώ να το πληρώσω, καταναλώνω κάτι που μπορώ να πληρώσω και προσδοκώ να λάβω την ίδια ικανοποιήση. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ψησταριά – μα είναι δυνατόν να μιλάμε για street food και ο άλλος να καταλαβαίνει ψησταριά; Προκείται για δημιουργική κουζίνα ένα σκαλί πάνω από το casual ένα σκαλί κάτω από το avant garde.

Πολλά coctails. Εσείς, εγώ δεν πίνω ζάχαρη, καλύτερα να την τρώω.

Και φυσικά πολύ NU Healthy.

Είδαμε την επιστροφή των εστιατορίων, το sushi να γίνεται mainstream, τα burgers να γεμίζουν την πόλη και την τιμή του burger να παίρνει την κατιούσα, τα μικρά εστιατόρια που κάνουν ένα μόνο είδος να κυριαρχούν, να αναπτύσεται μία νέας γενιάς αστική κουζίνα.

Ας δούμε τις κυρίαρχες τάσεις για το 2016.

No-Waste Kitchens 

Το κίνημα αυτό είναι μία ουσιαστική πολιτική κίνηση. Περιγράφει τη συνειδητή χρήση όλων των προμηθείων, με ουσιαστικό τρόπο, όχι μόνο στα εστιατόρια αλλά και στην οικιακή μαγειρική. Είναι ο μοναδικός τρόπος να σταθούμε οικονομικά, να λειτουργήσουμε ως κοινωνική ομάδα και να είμαστε δημιουργικοί. Δεν μιλάμε για τα αποφάγια (left overs) αλλά για παράδειγμα: ολόκληρα ζώα και όχι φιλέτα, όλα τα λαχανικά και όχι οι καρδιές μαρουλιού, όλο το αβγό και όχι μόνο το ασπράδι. Είναι μία νέα ολιστική προσέγγιση στην κουζίνα, μία νέα φιλοσοφία.

Το ψωμί

Ως πιάτο ολοκληρωμένο και όχι ως συνοδευτικό. Φτιαγμένο από τεχνήτες και όχι λευκό, και άγευστο από επεξεργασμένα άλευρα. Επίσης τα ψωμιά χωρίς γλουτένη και οι ethnic εκδοχές τους.

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Δείτε όλες τις λεπτομέρειες εδώ, έχω βαρεθεί να τα γράφω, είναι πολύ θρεπτικά και πολύ νόστιμα. Δε μιλάω για τα τουρσιά από τα ράφια, εκεί διαβάστε ετικέτες και καταναλώστε με δική σας ευθύνη.

Το ζαμπονάκι στην κονσέρβα

Από το απλό ζαμπονάκι μέχρι το φτιαγμένο από chef και με συγκεκριμένες προδιαγραφές, είναι από τα πιο νόστιμα πράγματα που μπορεί κανείς να φάει, είναι σούπερ μόδα.

Ο ζωμός

Δείτε λίγο πιο πάνω που λέω να χρησιμοποιούμε όλα τα υλικά μας. Με τα κόκαλα κάνουμε ζωμό. Πολύ θρεπτικός, πολύ εύκολος να γίνει, πολύ εύκολο να γίνει κανονικό φαγητό μετά. Συνταγή εδώ.

Healthy Fast Food 

Θα γράψω κάτι που σοκάρει. Το θρεπτικό φαγητό μπορεί να είναι εύκολο, φτηνό και φυσικά πρέπει να μπορούμε να το βρούμε παντού. O dr. Benefits λέτε να μην ξέρει;

Τα λαχανικά στο επικέντρο

Δε μιλάω για πιάτα μόνο με λαχανικά, δε μιλάω για τη σαλάτα του Καίσαρα. Μιλάω για λαχανικά με ολίγη από κοκκινιστό. Επίσης για πιάτα όπως τα μακαρόνια με κιμά που οι κιμάς είναι από όσπρια.

Οι ethnic σάλτσες

Θέλω πολλές και εξωτικές.

Επιστροφή των εστιατορίων

Για κάποιο λόγο, τα περασμένα χρόνια θεωρήσαμε πως τα μικρά εστιατόρια τύπου ουζερί, που μαγειρεύει μία μαμά είναι η καλύτερη απάντηση στην κρίση. Λες και είναι λογικό να ανοίγεις εστιατόριο αν δεν είσαι μάγειρας. Τώρα που τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει όλοι γυρνάμε εκεί που πρέπει. Η νοικοκυρά στο σπίτι και ο μάγειρας στο εστιατόριο. Ο επαγγελματίας είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξελιχθεί η ελληνική κουζίνα.

Το ρετρό

Η επιστροφή στη δεκαετία του 80 δεν είναι τυχαία. Ήταν η καλύτερη περίοδος της αστικής κουζίνας, η περίοδος της υπερ παραγωγής, της λάμψης, της αλόγιστης σπατάλης. Η Ελλάδα ζούσε το όνειρο. Η κουζίνα από αγροτική έγινε κοσμοπόλιταν. Είναι το σημείο που επιστρέφουμε. Επίσης, είναι η περίοδος που αναλύεται επιστημονικά τη στιγμή αυτή και το φαγητό είναι ένα κομμάτι της μελέτης. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα σνίτσελ, σε μία καρυδόπιτα, σε μία μακαρονάδα με σολομό και βότκα, σε ένα μους σοκολά. Όχι εγώ πάντως.

Να΄μαστε καλά μέχρι την επόμενη φορά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: