ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

100_b

Η συνταγή αυτή έγινε για το GLOW FLAVOR και φωτογραφήθηκε από την Ελένη και το Σταύρο.  Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Η αρχική συνταγή της καρυδόπιτας κρατάει από την παγανιστική φύση του φαγητού των γιορτών καθώς στηρίζεται στον αριθμό 12. Σε αυτή την εκδοχή έχει γίνει μετατροπή σε σύγχρονο μετρικό σύτημα. Πέρα από όλα αυτά η συνταγή αυτή δίνει ένα ωραίο, βαρύ κέηκ και του αξίζει να μπει στις αγαπημένες σας.

Υλικά για μία φόρμα 24 εκ.

250 γρ. βούτυρο

250 γρ. ζάχαρη

6 αβγά, τα ασπράδια χωριστά

30 ml brandy

400 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη

200 γρ. φρυγανιά τριμμένη

1 κ.σ. κανέλα

1 κ.γ. γαρύφαλλο

1 κ.γ. μοσχοκάρυδο

1 κ.σ. baking powder

1 κ.γ. λεμόνι

Για το σιρόπι

3 κούπες νερό

200 γρ. ζάχαρη

1 λεμόνι το ξύσμα του

1 πορτοκάλι το ξύσμα του

Για τη σοκολάτα

200 γρ. σοκολάτα

100 γρ. γάλα

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 5′.  Αφήνουμε στο πλάι μέχρι να ετοιμάσουμε την καρυδόπιτα.

Βράζουμε το γάλα και ενώνουμε με τη σοκολάτα μέχρι να λυώσει καλά. Αφήνουμε να κρυώσει.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους, την καρυδόψυχα, τη φρυγανιά, το baking powder, το brandy, το λεμόνι και τα μπαχαρικά. Μεταφέρουμε σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 50΄. Δοκιμάζουμε το ψήσιμο με ένα μαχαίρι. Θα πρέπει να βγαίνει στεγνό. Βγάζουμε από τη φόρμα, μεταφέρουμε στην πιατέλα σερβιρίσματος και σιροπιάζουμε το ζεστό κέηκ με το κρύο σιρόπι, με ένα κουτάλι προσεχτικά. Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τηνν κρέμα σοκολάτας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: