THE POP KIDS

DSC_0004

Το φαγητό ως κομμάτι της pop κουλτούρας

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΠΑΡΑΝΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΑΛΙΔΟΥ – ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΔΗΣ

Το pop είναι παντού. Στην καθημερινότητα, τη μουσική, την τηλεόραση, στον κινηματογράφο και τα περιοδικά. O όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνολο από ιδέες, εικόνες, συμπεριφορές και φαινόμενα που αναπτύσσονται μέσα σε μία ήδη υπάρχουσα κουλτούρα, όπως εντοπίζονται στις προτιμήσεις της πλειοψηφίας. H pop κουλτούρα αναπτύχθηκε στα 60’s στην Αμερική, την εποχή που τα συσκευασμένα προϊόντα κατακλύζουν τα ράφια και η κατανάλωση γίνεται η νέα θρησκεία. Το φαγητό δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση. Είναι η εποχή που τα super market γεμίζουν με ready made – έτοιμα προς κατανάλωση- γεύματα, σε εντυπωσιακές συσκευασίες και οι άνθρωποι αγοράζοντας τα μπορούν να τα  καταναλώσουν άμεσα χωρίς να χρειαστεί να το μαγειρέψουν. Οι γυναίκες της εποχής είναι πλέον εργαζόμενες, οικονομικά ισχυρές και έχουν λιγότερο χρόνο να διαθέσουν για την προετοιμασία του οικογενειακού γεύματος. Η οικογένεια γευματίζει μπροστά στην τηλεόραση, τα κατεψυγμένα tv dinners πωλούνται σε μεταλλικούς δίσκους και χρειάζονται λίγα μόνο λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων ενώ το ethnic έχει και αυτό το μερίδιο του με την ιταλική pizza και το take away κινέζικο να είναι τα δημοφιλέστερα.

Το φαγητό είναι μία καθημερινή απόλαυση αλλά με ποια στοιχεία επιλέγουμε το αγαπημένο μας; Σύμφωνα με το περιοδικό TIME, η ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά, η λιωμένη μοτσαρέλα και το cheddar, η σοκολάτα, το μοσχάρι, οι πατάτες, οι ντομάτες και τα πορτοκάλια είναι τα τρόφιμα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σήμερα. Αν προσπαθήσουμε να μεταφράσουμε τα υλικά αυτά σε φαγητό έχουμε μερικά από τα δημοφιλέστερα πιάτα της εποχής μας: παγωτό, cup cakes, πίτσα και ζυμαρικά, burgers, hot dogs, πατάτες τηγανητές με ketchup και χυμός πορτοκάλι, ένα πλήρες fast μενού, που σερβίρεται γρήγορα και καταναλώνεται εύκολα. Το φαγητό αυτού του είδους είναι απολαυστικό, είναι comfort, μας κάνει να ξεχνάμε τις καθημερινές δυσκολίες.

Το φαγητό ως pop σύμβολο

Τα pop σύμβολα είναι κομμάτι της ζωής μας. Είναι τα στοιχεία που μας δένουν κοινωνικά δημιουργώντας σημεία αναφοράς και τον κώδικα με τον οποίο κατανοούμε την πραγματικότητα. Είναι οι stars της εποχής, τα έργα του Andy Warhol, τα λογότυπα των περιοδικών, τα αναγνωρίσιμα ρούχα και παπούτσια, οι σούπερ ήρωες, ο πρωινός καφές on the go. Τα αντικείμενα αυτά, αποκτούν τέτοια σημασία που λειτουργούν πέρα από την χρηστική τους αξία, αντιπροσωπεύοντας μία γενιά, μία κοινωνική ομάδα, ένα κοινωνικό status, αυτό που θέλουμε να είμαστε ενώ διαφορετικές κοινωνικές ομάδες υιοθετούν τις επιλογές αυτές ως βασικά χαρακτηριστικά της κοινωνικής τους ταυτότητας.

Οι Millennianls και το μέλλον το φαγητού

Οι έρευνες δείχνουν πως οι νέοι σήμερα αναπτύσσουν μία πρωτόγνωρη σχέση με το φαγητό. Αγαπούν το αβοκάντο, τους cold press χυμούς φρούτων και λαχανικών, τις σαλάτες, αλλά και τη σοκολάτα, το artisanal παγωτό, τον υψηλής ποιότητας καφέ, τα ethnic στοιχεία που δημιουργούν το απόλυτο fusion. Ξοδεύουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους στο φαγητό, ταξιδεύουν για να επισκεφθούν συγκεκριμένα εστιατόρια και φυσικά αγαπούν το Instagram, ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης pop κουλτούρας. Οι επιλογές των ανθρώπων αυτών είναι που θα δημιουργήσουν τα νέα σύμβολα σε έναν κόσμο που η έννοια και η ουσία του φαγητού εξελίσσεται πέρα από κάθε πρόβλεψη.

Iconic Pancakes 

Pancakes μπορούμε να φτιάξουμε με κάθε κάθε αλεύρι που βρίσκουμε στην αγορά. Για να είναι αφράτα θα χρειαστεί να αφήσουμε τη ζυμή για λίγη ώρα στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου. Για μία πιο healthy εκδοχή, δοκιμάστε τα με μέλι, χυμό λεμονιού και κανέλα.

Υλικά για 12 τεμ

2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κ.γ. baking powder

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ ζάχαρη

2 αβγά

2 κούπες γάλα πλήρες

1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

1 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

Πραλίνα φουντουκιού, λιωμένη σοκολάτα, τυρί κρέμα, κρέμα καραμέλας, μαρμελάδα, μέλι, φιστικοβούτυρο, maple syrup, φρούτα εποχής.

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 4 πρώτα υλικά. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με ένα mixer τα υγρά υλικά και τα ενώνουμε με το μείγμα των στερεών υλικών. Θα πρέπει να έχουμε έναν σχετικά σφιχτό χυλό. Αφήνουμε για 30΄λεπτά στο ψυγείο ή ακόμη καλύτερα για ένα βράδυ. Με τον τρόπο αυτό η ζύμη ωριμάζει και τα pan cakes γίνονται πολύ αφράτα.

Ψήνουμε τα pan cakes  σε καυτό τηγάνι που έχουμε περάσει με ελάχιστο ελαιόλαδο ή βούτυρο.

Σερβίρουμε ζεστά, με τα συνοδευτικά της επιλογής μας.

Το τέλειο smoothie σοκολάτας

Η μπανάνα και το αβοκάντο είναι το μυστικό για ένα απολαυστικό και πλούσιο σε γεύση smoothie. Αν το θέλετε πιο παχύρευστο μειώστε την ποσότητα γάλακτος στο μισό.

Υλικά για 2 άτομα

Μία μπανάνα

1/2 αβοκάντο

2 κ.σ. κακάο

1 κ.σ. μέλι

4 κ.σ. γιαούρτι

300 ml γάλα πλήρες

Εκτέλεση

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο blender μέχρι να έχουμε ένα ωραίο smoothie. Μπoρούμε να αντικαταστήσουμε το γάλα με γάλα σόγιας, ρυζιού ή αμυγδάλου.

DSC_0008

Ζεστό ψωμί με ζαμπονάκι, αβγά βραστά, μαγιονέζα φέτας και αβοκάντο

Ένα πιάτο ανάμεσα στο healthy και το ready made, έτοιμο σε λίγα λεπτά, χωρίς σοβαρό μαγείρεμα. Τα υψηλής ποιότητας υλικά θα το κάνουν αξέχαστο.

Υλικά για 2 άτομα

4 φέτες ψωμί

1 ζαμπονάκι κομμένο στα δύο

4 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου

2 κ.σ. βούτυρο

Για την πικάντικη μαγιονέζα

2 κ.σ. μαγιονέζα

2 κ.σ. γιαούρτι

100 γρ. φέτα

2 κ.σ. γάλα

Φύλλα σαλάτας

Αβοκάντο σε φέτες

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο mixer τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, τη φέτα και γάλα, μέχρι να έχουμε μία κρέμα.

Αλείφουμε το ψωμί με το βούτυρο και φρυγανίζουμε στο φούρνο, στην φρυγανιέρα ή το τηγάνι.

Βράζουμε τα αβγά για 6,5’ και τα διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου. Θα πρέπει να φροντίσουμε να σταματήσουμε το βρασμό όταν τελειώσει το χρόνος με αρκετό κρύο νερό.

Σε ένα καυτό τηγάνι και χωρίς λάδι, βάζουμε το ζαμπονάκι και το ψήνουμε για 2΄από κάθε πλευρά.

Σερβίρουμε το ζεστό ψωμί με τα αβγά, το ζαμπονάκι, την κρέμα φέτας, το αβοκάντο και τα φύλλα σαλάτας.

Σπιτικό bacon με πουρέ από Doritos/paprika chips

Η γεύση αυτή είναι η απόδειξη πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Το βούτυρο,  η πάπρικα και το τυρί cheddar, είναι ένας ακαταμάχητος συνδιασμός.

Υλικά για 4 άτομα

Ένα κομμάτι χοιρινή πανσέτα γύρω στο κιλό, χωρίς το κόκκαλο

Φρέσκο θυμάρι

4 σκελίδες σκόδρο ψιλοκομμένο

1 κ.σ. αλάτι

1 κ.σ. ζάχαρη

1 κ.σ. πιπέρι

για τον πουρέ Doritos

400 γρ. πατάτες με τη φλούδα, πλυμμένες

200 γρ. Doritos

200 ml γάλα πλήρες

1 κ.σ. βούτυρο

200 γρ. cheddar

1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

Aλάτι και πιπέρι

για το σερβίρισμα

200 γρ. Doritos σε σκόνη

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC. Βάζουμε το χοιρινό με το λίπος από την επάνω πλευρά σε ένα μεγάλο ταψί και χαράσσουμε την επιφάνεια του. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το αλάτι και το πιπέρι και το απλώνουμε καλά. Ψήνουμε για μία ώρα τουλάχιστον. Όταν ψηθεί θα έχει σχηματίσει μία ωραία τραγανή κρούστα αλλά θα είναι ζουμερό στο εσωτερικό. Το αφήνουμε για δέκα λεπτά και το κόβουμε σε μερίδες.

Ετοιμάζουμε τον πουρέ. Ζεσταίνουμε το γάλα, προσθέτουμε τα Doritos και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Περνάμε το μείγμα από ένα σουρωτήρι και κρατάμε το πολτό. Βάζουμε τις πατάτες σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό και βράζουμε να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμες τις πολτοποιούμε με το ειδικό εργαλείο ή ένα mixer, προσθέτουμε τον πουρέ από τα chips, το βούτυρο, το cheddar και την πάπρικα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Σερβίρουμε το bacon με τον πουρέ.

DSC_0010

Hot dog με καραμελωμενα κρεμμύδια και τυρογαριδάκια

Για το τέλειο hot dog, χρειάζεται να διαλέξετε ένα απλό λουκάνικο, το οποιο θα το βράσετε τόσο όσο να μην σκάσει. Το ψωμάκι brioche, αφράτο και μαλακό είναι η μοναδική επιλογή για να το σερβίρετε.

Υλικά για 4 άτομα

4 λουκάνικα hot dog

4 ψωμάκια brioche

1 lt ζωμό λαχανικών

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε μεγάλες φέτες

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

Φύλλα σαλάτας

Μουστάρδα

Ketchup

Μία συσκευασία τυρογαριδάκια

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι, αλατίζουμε, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 30΄. Όταν τα κρεμμύδια είναι έτοιμα θα έχουν χάσει αρκετό από τον όγκο τους, θα είναι γλυκά και μαλακά. Μη χρησιμοποιήσετε ζάχαρη ή άλλη γλυκαντική ουσία όπως το μέλι. Τα μεταφέρουμε σε ένα δοχείο και τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Περνάμε τα τυρογαριδάκια από τον επεξεργαστή τροφίμων, μέχρι να γίνουν σκόνη.

Βάζουμε το ζωμό σε μία κατσαρόλα και αφήνουμε βράσει. Ρίχνουμε τα λουκάνικα. Αυτά θα βυθιστούν. Όταν είναι έτοιμα, μετά από λίγα λεπτά, θα ανέβουν στην επιφάνεια.

Σερβίρουμε τα ζεστά λουκάνικα, στα ψωμάκια τους, με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και την σκόνη από τα τυρογαριδάκια.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: