ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ

Γεύσεις και αρώματα από τα χρόνια του Αριστοτέλη μέχρι σήμερα.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΠΑΡΑΝΗΣ

Για το GLOW FLAVOR EDITION 

Αριστοτέλης

Το 2016 συμπληρώνονται 2400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη, του σπουδαίου φιλοσόφου και επιστήμονα από τη Μακεδονία και η UNESCO ετοιμάζει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα εκδηλώσεων. Μία από αυτές είναι το Διεθνές Συνέδριο «Αριστοτέλης-2400 χρόνια», μία εκδήλωση που θα συγκεντρώσει μερικούς από τους σημανιτκότερους φιλοσόφους της εποχής μας θέτοντας την πόλη στο παγκόσμιο επίκεντρο. Ο Αριστοτέλης διαμόρφωσε μία θεωρία που υποστηρίζει πως η τροφή μας μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά στο σώμα και την ψυχή του ανθρώπου. Ας ξεκινήσουμε μία διαδρομή στην πόλη, με οδηγό τις γεύσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα.

Βόλτα στην αγορά

Στο κέντρο της πόλης, το Μοδιάνο, η σκεπασμένη με μία κατασκευή από μέταλο και γυαλί αγορά ανάμεσα στην οδό Εγνατίας και τη Βασιλέως Ηρακλείου, ολοκληρώθηκε το 1930 και ορίζει το σημανιτκότερο σημείο μεταπώλησης τροφίμων. Το Καπάνι, λίγο πιο κάτω είναι η σημαντικότερη ανοιχτή αγορά, με ιστορία πολλών χρόνων. Με τις τιμές των προϊόντων να διαμορφώνονται από τους νόμους της αγοράς και της ζήτησης, τη μυρωδιά των μπαχαρικών να κυριαρχεί στο χώρο, και μικρά καφενεία και μεζεδοπωλεία ανάμεσα στους πάγκους, ένα πέρασμα από ’δω είναι ένα ταξίδι στην παλιά Θεσσαλονίκη.

Γκουρμέ

O πιο παρεξηγημένος όρος σε σχέση με το φαγητό σήμερα, είναι απόλυτη love to hate you περίπτωση. Μπορεί να σημαίνει διάφορα πράγματα όπως το εξεζητημένο, το υπερβολικό, το ακριβό αλλά σε γενικές γραμμές έχει αρνητική σημασία. Το καλό φαγητό στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν ποτέ της κατηγορίας αυτής. Το φιλέτο με σάλτσα σοκολάτας και η πάπια πορτοκάλι δεν είχαν ιδιαίτερη τύχη εδώ. Τα καλά εστιατόρια σερβίρουν μια αστική κουζίνα, που είναι κατανοητή από όλους. Το Ζύθος εδώ και χρόνια αγαπήθηκε για την αστική του κουζίνα και συνεχίζει να είνα μία από τις κορυφαίες επιλογές, σερβίροντας ένα μενού με βάση τα εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα. Νεώτερο μεν, αλλά το ίδιο κλασικό το εστιατόριο Β, στο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου σερβίρει μία φινετσάτη κουζίνα σε ένα κομψό περιβάλλον, σε ένα μενού που έχει την υπογραφή της οικοδέσποινας Χρύσας Κονιόρδου.

Δημοφιλής

Όσο καμία άλλη πόλη στην Ελλάδα, έχει να δείξει γεύσεις που είναι κομμάτια της σύγχρονης pop κουλτούρας. Τα τρίγωνα του Ελενίδη, το κουλούρι, τα σουτζουκάκια είναι κάποια πιάτα της τοπικής κουζίνας που είναι δημοφιλή τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες της. Με τον ίδιο τρόπο εστιατόρια όπως το «Όλυμπος-Νάουσα» και ο «Κρικέλας» έγιναν γαστρονομικοί προορισμοί στον καιρό τους.  To Duck, στην Πυλαία, αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή προσφέροντας πιάτα εξαιρετικής ποιότητας με επιρροές από όλο τον κόσμο. Μία σύγχρονη γαστρονομική πρόταση, στην λίστα κάθε ενημερωμένου foodie.

Ευρωπαϊκή

Με στοιχεία από την οθωμανική, σεφαραδίτικη, ανατολίτικη, βαλκανική και φυσικά ελληνική κουζίνα, η Θεσσαλονίκη έχει μία ευρωπαϊκή μεν, απόλυτα αναγνωρίσιμη δε εικόνα. Το παρελθόν είναι η βάση μίας κουζίνας που όμοια της δεν υπάρχει. Είναι τα σουτζουκάκια που ζυμώνονται με μπαχαρικά και σερβίρονται στη Διαγώνιο, το κοτοπουλο με σπόρους ροδιού στο Ζύθο, το τσιγγάνικό κοτόπουλο στο «Κουρδιστό Γουρούνι», τα κεφτεδάκια στο «Αψέντι», τα ντομαδάκια, οι πίτες και ο χαλβάς που ετοιμάζουμε στην κουζίνα μας για τα καλά μας τραπέζια.

Ζάχαρη

Κάποιοι λένε πως υπάρχει πάντα μία αφορμή για γλυκό. Είναι η γέννηση, η επιτυχία, ο αποχαιρετισμός. Στη Θεσσαλονίκη πάλι το γλυκό δεν μπορεί να περιμένει. Πως μπορεί κανείς να αντισταθεί στο αρμενοβίλ του από τον Μίλτο, στο τσουρέκι του Τερκενλή, στα μιλφέιγ του Κωνσταντιίδη, στα πολίτικα γλυκά του Χατζή, στην Aδριανή στο ζαχαροπλαστείο Sugarela, στα cake υπερ-παραγωγή στο Sugar Angel και τα τέλεια εκλαίρ στο Choureal. Το ιδανικό δώρο και το καλύτερο σουβενίρ για τους ταξιδιώτες.

Ηλιοβασίλεμα

Η στιγμή της ημέρας η πόλη είναι πιο όμορφη από ποτέ. Το καλύτερο σημείο για να την απολαύσεις η Νέα Παραλία, το τέλειο σημείο για περπάτημα, βόλτα με το ποδήλατα ή κουβέντα με φίλους στα παγκάκια Και επειδή στη Θεσσαλονίκη είμαστε, από αυτή τη βόλτα δεν θα μπορούσε να λείπει το φαγητό. Το Kitchen bar στο λιμάνι είναι ο απόλυτος all day προορισμό για καφέ και φαγητό. Χαλαρώστε και απολαύσετε την ώρα αυτή με θέα τη θάλασσα και τον Λευκό Πύργο. Στη βόλτα κατά μήκος της παραλίας και μέχρι το Μέγατο Μουσικής στην άλλη άκρη, μπορεί κανείς να δοκιμάσει παγωτά, λουκουμάδες, hot dog ακόμη και cocktails από τους διάφορους πλανόδιους πωλητές.

Θαλασσινά

Καλαμαράκια, μύδια αχνιστά, σαρδέλες στη σχάρα, χταπόδι ξυδάτο, σουπιές με χόρτα, τα θαλασσινά κυριαρχούν στην κουζίνα της πόλης. Κορυφαίος sea food προορισμός η Μαύρη Θάλασσα, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία της πόλης που η φήμη του έχει λάβει μυθικές διαστάσεις και αποτελεί ένα από τα γευστικά ορόσημα της πόλης. Στην άλλη μεριά της πόλης, στο Πανόραμα, το fish bar Bakalao κάνει την απόλαυση των θαλασσινών μία ιδιαίτερα εύκολη και νόστιμη υπόθεση, έχοντας αποκτήσει φανατικούς φίλους. Στον όμορφο πεζόδρομο της Καλαποθάκη, το εστιατόριο 7 Thalasses, έχει καταφέρει να κάνει το μαγείρεμα των θαλασσινών πραγματική τέχνη, με απλά ή πιο δημιουργικά πιάτα που μένουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη μας.

Ιδέες

Από τα Goody’s, την πρώτη και μεγαλύτερη αλυσίδα γρήγορου φαγητού που γνώρισε τεράστια ανάπτυξη σε όλη τη χώρα, στην αλυσίδα καφέ και snack Todaylicious, μέχρι την deli αλυσίδα ΕΡΓΟΝ με καταστήματα σε όλο τον κόσμο, μπορούμε να είμαστε περήφανοι για μερικά από τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία της σύγχρονης γαστρονομίας. Μία πόλη αρκετά μεγάλη για να στηρίξει τις νέες ιδέες και αρκετά μικρή για να τις κάνει ισχυρές, μερικά από τα σημαντικότερα κεφάλαια στο χώρο της γεύσης, έχουν την αφετηρία τους στη Θεσσαλονίκη.

Κοσμοπολίτικη

Ινδική, ιταλική, γερμανική, αμερικάνικη κουζίνα, street food, το φαγητό εδώ δε μπορείς να το βαρεθείς ποτέ. Η Θεσσαλονίκη άλλωστε ήταν από πάντα μία πόλη που συγκέντρωνε πληθυσμό από κάθε σημείο του κόσμου. Για γνήσια ιταλική κουζίνα επισκευθείτε το αγαπημένο μας Mare e Monti στο Πανόραμα ενώ γευθείτε ζουμερά burger φτιαγμένα με τον αμερικάνικο τρόπο στο Pax Burgers. Το multi culti ethnic μενού στα TGI Fridays δε θα σας αφήσει πότε να βαρεθείτε, η μεξικάνικη κουζίνα και τα cocktails του El Burrito είναι ό,τι καλύτερο για τις μεγάλες παρέες και οι γευστικές διαδρομές του Loco Bus είναι ένα ταξίδι στις γεύσεις της Μεσογείου.

Λαδάδικα

Μία από τις πιο σημαντικές συνοικίες στη ζωή της πόλης. Κοντά στο λιμάνι, και με εντυπωσιακής ομορφιάς κτίρια, τα περασμένα χρόνια η γειτονιά αυτή συγκέντρωσε την καρδιά της εμπορικής κίνησης της πόλης. Στην ευρύτερη περιοχή σήμερα υπάρχουν μερικά από τα πιο αγαπημένα εστιατόρια της πόλης. Τα «Μπακαλιαράκια του Αρίστου», με έτος ίδυσης το 1910 είναι σίγουρα ένα από τα ιστορικότερα σημεία της πόλης. Εδώ ο κλασικός μπακαλιάρος είναι τραγανός και σερβίρεται με φρεσκοτηγανισμένες πατάτες και καυτερή πιπεριά. Στα Κιούπια, λίγο πιο κάτω θα βρούμε γεύσεις που αγαπήσαμε, μαγειρεμένες με οικογενειακές συνταγές.

Μπουγάτσα

Χωρίς αμφιβολία πιο δημοφιλές street food τις πρώτες πρωινές ώρες. Μία πίτα από ένα λεπτό φύλλο, γεμάτη κρέμα, τυρί ή σπανάκι, η μπουγάτσα είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας και η απόλαυση της είναι μία τελετουργία. Συνοδεύεται ιδανικά από γάλα κακάο ενώ ο Γιάννης στη Μητροπόλεως είναι ο απόλυτος προορισμός τις πρώτες πρωινές ώρες. Αξεπέραστη γεύση και διάρκεια στο πέρασμα των χρόνων.

Νοστιμιά

Ti είναι αυτό που κάνει την κουζίνα μας διαχρονικά νόστιμη; Κάθε σημαντικό εστιατόριο εδώ έχει ένα πιάτο για το οποίο φημίζεται. οι λαχανοντολμάδες στο Βότσαλο στην Κορομηλά, αλλά και το Clochard του Γιώργου Βασίλογλου, που με συνέπεια από το 1978, σερβίρει εντυπωσιακής γευστικής έντασης πιάτα. Η επιμονή του στην ποιότητα της πρώτης ύλης, οι επιλογές στη σύνθεση της wine list και η χαρισματική του ιδιοσυγκρασία -ένας γεννημένος bon vivant οικοδεσπότης- έκαναν το εστιατόριο αυτό αξία κλασική, ενώ τα διθυραμβικά σχόλια στο διεθνή Luis Vuitton City Guide δεν μπορεί παρά να μας κάνουν περήφανους.

Ξενοδοχείο 

Ένα σημαντικό κομμάτι της γαστρονομικής μας ιστορίας γράφεται στα ξενοδοχεία της πόλης. Το *be στο ξενοδοχείο Excelsior, είναι ένας all day προορισμός που σερβίρει ένα global oriented – locally sourced menu, brunch αλλά και μία εντυπωσιακή λίστα από cocktails. Must το Animal Style Burger και τα pan cakes- ό, τι καλύτερο για τις πρώτες ζεστές μέρες. Στο Navona, στο Makedonia Palace απολαμβάνουμε γνήσια ιταλική κουζίνα με την ωραιότερη θέα στην πόλη, ιδανικό σημείο για να απολαύσει κανείς το ηλιοβασίλεμα. Στην περιοχή του αεροδρομίου το εστιατόριο Ambrosia στο Hyatt στην σερβίρει μία κουζίνα υψηλής αισθητικής και μεσογειακού χαρακτήρα με την υπογραφή του Απόστολου Αλτάνη ενώ στο Alfredo’s Grand Dining, απολαμβάνουμε μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία σε ένα χώρο που η ποιότητα, το απόλυτο sevice κα οι κλασική πολυτέλεια συνυπάρχουν ιδανικά.

Ούζο

Ούζο, τσίπουρο και κρασί δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη λίστα μας. Η κουλτούρα του μεζέ έχει τη βάση της στην παρέα και τα ποτά που συνοδεύουν το φαγητό. Με θέα στη θάλασσα και με φαγητό που με πιάτα που αγαπάμε, «Ο Κήπος του Θερμαϊκού» στην παραλία, μπροστά στο Λευκό Πύργο είναι ιδανικό σημείο για μεγάλες ή μικρότερες παρέες. To μεζεδοπωλείο Λόλα, στην Αγαπηνού, εδώ και τριάντα χρόνια σερβίρει φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες και εκλεκτά αποστάγματα. Ένα σημείο συνάντησης στην ιεροτελεστία του τσίπουρου. Στο «Ουζερί Αριστοτέλους», πάλι δοκιμάζουμε πιάτα με τα οποία μεγαλώσαμε σε μία υπέροχη στοά που ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Λίγο πιο κάτω το Ούζου Μέλαθρον στη στοά Καρύπη συνεχίζει στον 22ο χρόνο της λειτουργίας του, πιο ανανεωμένο από ποτέ. Στον «Πεζοδρόμο» στη Χριστοπούλου, η φρεσκάδα, τα επιλεγμένα παραδοσιακά προϊόντα και η αστείρευτη δημιουργικότητα του Γιάννη Λουκάκη δημιουργούν πιάτα που γράφουν τη δική τους ιστορία στη γεύση της πόλης.

Προϊόντα 

Τι είναι αυτό που κάνει την τοπική κουζίνα νόστιμη; Μα φυσικά τα χαρισματικά τοπικά προϊόντα. Το κρασί, το λάδι και οι ελιές, τα τυροκομικά από τη Χαλκιδική και τις γύρω περιοχές, η ποιότητα των σιτηρών, η επιμονή στην παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής. Πέρα από τη σημασία τους στην ανάπτυξη της οικονομικής ζωής της περιοχής είναι εντυπωσιακός είναι ο τρόπος που οι νέοι μάγειρες ενσωματώνουν τα στοιχεία αυτά στην κουζίνα τους. H φάβα, τα όσπρια, τα λουκάνικα, τα τοπικά κρασιά κυριαρχούν στα μενού των νέων εστιατορίων. Στο Thria, στη Σοφούλη o τραχανάς, το πληγούρι, τα άγρια χόρτα είναι η βάση για μία απόλυτα επίκαιρη γαστρονομική πρόταση ενώ λίγο λίγο πιο κάτω, στο Anassa, ο Νίκος Τζούμας έχει καταφέρει να δημιουργίσει ένα χώρο που η σύγχρονη ελληνική κουζίνα και το κρασί συνυπάρχουν αρμονικά.

Ρίζες

Οι Θεσσαλονικείς αγαπάμε την παράδοση και αυτό φαίνεται στο φαγητό μας. Τα νέας γενίας μεζεδοπωλεία είναι η φρέσκια ματιά σε μία συνήθεια που είναι στο αίμα μας. Η Μασαλία, στη Μανουσογιαννάκη σερβίρει μεζέδες αλλά και πιάτα που αν και έχουν κλασικά στοιχεία καταφέρνουν να μιλούν στο σήμερα. Ψητό καλαμάρι με μαρμελάδα ντομάτας, ψητό τυρί με chatney κόκκινης πιπεριάς, πανσέτα με κρέμα μελιτζάνς είναι κάποια από τα πιάτα που μπορεί κανείς να δοκιμάσει δίπλα σε μία μεγάλη επιλογή από αποστάγματα. Νεανικό, με vintage στοιχεία και cozy περιβάλλον, το Μαστίχα είνα το νέο μεζεδοπωλείο-bar της πόλης στα Λαδάδικα. Με κλασική μεσογειακή κουζίνα, πρώτες ύλες από όλη τη Β. Ελλάδα, πιάτα όπως το γεμιστό κοτόπουλο με ρόδι και η σαλάτα αχλάδι θα γίνουν τα αγαπημένα σας.

Στέκια

Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος που κάποια μέρη συνεχίζουν να αγαπιούνται πέρα από το πέρασμα των χρόνων. Οι άνθρωποι θέλουν να έχουν σταθερά σημεία αναφοράς και το φαγητό είναι ένα από αυτά. Το Local, στο κέντρο της πόλης είναι ιδανικό σημείο για τις πρώτες ώρες της ημέρας. Απολαύστε τον πρώτο σας καφέ εδώ στα τραπεζάκια του, κάτω από τον μεγάλο ευκάλυπτο. Τo Souel στη Μητροπόλεως είναι ιδανικό για ένα coffee break ή ένα ποτήρι κρασί με φίλους το απόγευμα μετά το γραφείο. Αν πάλι θέλετε να νιώσετε την ενέργεια της πόλης, δεν υπάρχει καλύτερο σημειό από το το Apallou, το νέο κλασικό σημείο για brunch, καφέ αλλά και για ποτό με φίλους το βράδυ.

Τάση

To brunch είναι η νέα αγαπημένη συνήθεια της πόλης. Κάπου ανάμεσα στο πρωινό και το μεσημεριανό είναι ένα γεύμα που σερβίρεται αργά το πρωί ή νωρίς το μεσημέρι, φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και έχει πιάτα με πρωταγωνιστές τα  αβγά, το bacon, τα τυριά, τις πίτες, τα ψωμιά και τα cake, και τις πλούσιες σαλάτες. Επίσης πολλά φρέσκα φρούτα κα λαχανικά, χυμούς, τσάι και καφέ. Για του λόγου το αληθές, οργανώστε μία συνάντηση με την παρέα σας νωρίς το της Κυριακής στο Canteen και απολαύστε τα pan cakes με τις φράουλες και τα αβγά με το crispy bacon.

Υγιεινή

Το υπερπληθωρικό και το healthy είναι οι δύο όψεις της σύγχρονης κουλτούρας κατανάλωσης γεύσης. Σήμερα, ο foodie τρόπος ζωής αγαπά τους cold pressed χυμούς όσο αγαπά τη σοκολάτα, τις βιταμίνες όσο τις τηγανητές πατάτες και αναζητά τα glutten free προιόντα περισσότερο από ποτέ. Η διατροφική αξία του φαγητού είναι το ίδιο σημαντική με τη γεύση και αυτό είναι μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις σήμερα. Εμείς μπορούμε να δοκιμάσουμε τη νέα εποχή της υγιεινής διατροφής στο Join the Juice, με έναν vitamin packed χυμό και μία ολόφρεσκη σαλάτα γεμάτη βιταμίνες.

Φούρνοι

Tίποτα δεν είναι απλό στη Θεσσαλονίκη και οι φούρνοι δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Ψωμιά ζυμωμένα με προζύμι, απο ποικίλα άλευρα, με ξηρούς καρπούς και αποξηρραμένα φρούτα, ψωμί χωρίς γλουτένη, πίτες και βουτήματα για τον καφέ, σάντουιτς, ακόμη και μία πλήρη επιλογή από πιάτα ημέρας, στους φούρνους της πόλης, μπορεί κανείς να βρει έναν εντυπωσιακό αριθμό προτάσεων για ένα γρήγορο snack ή ένα πλήρες γεύμα. Στη Θέγια, ξετρελαθήκαμε με τα αφράτα cinnamon buns και το club sandwich ενώ στην Klea, βρήκαμε εξαιρετικό τσουρέκι από αλεύρι ολικής άλεσης και πεντανόστιμα burgers σε ψωμάκι brioche.

Χειροποίητα

Το φαγητό μπορεί να μεταφέρει την ενέργεια του ανθρώπου που το δημιούργησε. Και όταν έρθει η ώρα να μπούμε στην κουζίνα, θέλουμε να έχουμε την καλύτερη πρώτη ύλη που υπάρχει. Στο Παντοπώλείο της Θεσσαλονίκης στην Κομνηνών βρίσκουμε ό,τι μπορούμε και ό,τι δε μπορούμε να φανταστούμε για τα μαγειρέματα μας. Τυροκομικά και αλλαντικά σε τεράστια ποικιλία, προιόντα μικρής παραγωγής, δυσεύρετες νοστιμιές από όλο τον κόσμο, βιολογικά λαχανικά, σε ένα χώρ που λειτουργεί από νωρίς το πρωϊ μέχρι αργά το βράδι και μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό.

Ψησταριές και μαγειρεία

Χρόνια πριν τα πολυτελή εστιατόρια και τα fast food, η ψησταριά και το μαγειρείο ήταν οι επιλογές για απλό, νόστιμο, καθημερινό φαγητό. Σήμερα και δίπλα σε κλασικά σημεία όπως «Τα Ολύμπια», την «Καμμένη Γωνιά» και το «Μικράκι» έρχονται να προστεθούν τα νέας γενιάς «Tessera» στην περιοχή του Μεγάρου Μουσικής και το Millet στη Βασ. Ηρακλείου. Στη Νέα Διαγώνιο και τη Διάβαση, ο γύρος και τα σουτζουκάκια δημιουργούν εθισμό, η μαεστρία στο ψήσιμο και η απλότητα είναι το μυστικό για την απόλυτη γεύση που θα υπάρχει για πάντα στην καρδιά μας.

Ώρα για φαγητό

Το φαγητό στη Θεσσαλονίκη είναι η αφορμή για επικοινωνία, για μία ανάσα στην ημέρα, για να συζητήσουμε ή να ξεχάσουμε τα προβλήματα μας. Ας μην αφήσουμε κανένα γεύμα να πάει χαμένο.

Advertisements

One Comment

Add yours →

  1. poli katatopistiko kai kalogrammeno. moy valate tin idea na ertho sthn poli sas!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: